Ziemniaki z sosem Mojo, czyli Papas Arrugadas con Mojo: danie z Wysp Kanaryjskich

2021-03-29
Ziemniaki z sosem Mojo, czyli Papas Arrugadas con Mojo: danie z Wysp Kanaryjskich
Autor: Shutterstock Ziemniaki  pieczone w mocno osolonej wodzie  podawane z pikantnym sosem Mojo to danie kuchni Wysp Kanaryjskich.
łatwy
30 min
4

Ziemniaki z sosem Mojo, czyli Papas Arrugadas con Mojo to dosyć egzotyczne danie. Mojo jest bowiem symbolem kuchni Wysp Kanaryjskich. To sos przyrządzony z oliwy z oliwek, octu, soli i bardzo dużej ilości czosnku. Występuje w kilku rodzajach, np. mojo verde z dodatkiem ziół, mojo picon - z pieprzem i papryką.

Polecamy także: Ziemniaki pieczone w piekarniku oraz Ziemniaki pieczone po australijsku

SKŁADNIKI

  • Ziemniaki z solą:
  • 1200 g małych ziemniaków,
  • 300 ml wody,
  • 150 g soli gruboziarnistej.
  •  
  • Sos Mojo picon:
  • 75 g białego chleba pokrojonego w kostkę,
  • 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego,
  • 2 łyżki stołowe ciepłej wody,
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku,
  • 2 papryczki chili pozbawione nasion,
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 125 ml oliwy z oliwek,
  • 125 ml oleju słonecznikowego,
  • sól.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól.
  • Ziemniaki włożyć do formy, polać soloną wodą i piec pod przykryciem w piekarniku (w 190 st. C) przez 60-70 minut.
  • Chleb polać octem i wodą i pozostawić na ok. 10 minut. Zmiksować z czosnkiem, chili, przyprawami i oliwą. Powoli dolewać olej słonecznikowy. Jeśli sos będzie zbyt zawiesisty, należy dolać nieco gorącej wody. Podać ziemniaki, a obok w sosjerce postawić sos.

    Potrawa jest bardzo smaczna, jednak ze względu na sos dość kaloryczna.