Ziemniaki z sosem Mojo, czyli Papas Arrugadas con Mojo: danie z Wysp Kanaryjskich
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaki z sosem Mojo, czyli Papas Arrugadas con Mojo to dosyć egzotyczne danie. Mojo jest bowiem symbolem kuchni Wysp Kanaryjskich. To sos przyrządzony z oliwy z oliwek, octu, soli i bardzo dużej ilości czosnku. Występuje w kilku rodzajach, np. mojo verde z dodatkiem ziół, mojo picon - z pieprzem i papryką.
Polecamy także: Ziemniaki pieczone w piekarniku oraz Ziemniaki pieczone po australijsku
SKŁADNIKI
- Ziemniaki z solą:
- 1200 g małych ziemniaków,
- 300 ml wody,
- 150 g soli gruboziarnistej.
- Sos Mojo picon:
- 75 g białego chleba pokrojonego w kostkę,
- 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego,
- 2 łyżki stołowe ciepłej wody,
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku,
- 2 papryczki chili pozbawione nasion,
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 125 ml oliwy z oliwek,
- 125 ml oleju słonecznikowego,
- sól.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól.
- Ziemniaki włożyć do formy, polać soloną wodą i piec pod przykryciem w piekarniku (w 190 st. C) przez 60-70 minut.
- Chleb polać octem i wodą i pozostawić na ok. 10 minut. Zmiksować z czosnkiem, chili, przyprawami i oliwą. Powoli dolewać olej słonecznikowy. Jeśli sos będzie zbyt zawiesisty, należy dolać nieco gorącej wody. Podać ziemniaki, a obok w sosjerce postawić sos.
Potrawa jest bardzo smaczna, jednak ze względu na sos dość kaloryczna.