Ziemniaki z piekarnika zapieczone z serem i pomidorami: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Ziemniaki na dobre zagrzały miejsce w kuchni polskiej. Wciąż jednak stanowią inspirację do kulinarnych popisów. Ziemniaki z piekarnika zapieczone z serem to danie sycące i dość łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak je zrobić.
ZOBACZ TEŻ:
Ziemniaki pieczone w folii z kremem serowym
Ziemniaki z piekarnika z kminkiem: pyszne i łatwe do zrobienia
SKŁADNIKI
- 10 dużych ziemniaków
- 8 pomidorów
- 1/2 kg sera mozzarella
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- masło do posmarowania blachy
- świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć przecięciem do góry na blasze posmarowanej masłem. Posolić i popieprzyć.
- Pomidory pokroić w plastry, położyć na ziemniakach. Mozzarellę odsączyć z zalewy, porwać na kawałki, ułożyć na pomidorach. posypać ziołami. Skropić oliwą.
- Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC. Jeśli ziemniaki zbyt szybko zaczną brązowieć, nakryj je folią.
- Przed podaniem na każdym ziemniaku połóż listek bazylii.