Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej

Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej
Autor: Shutterstock Pyszne ziemniaki pieczone po grecku
łatwy
20 min
4

Ziemniaki pieczone po grecku są tak pyszne, że nie trzeba nic więcej. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. 

Składniki

1 kg ziemniaków

2 ząbki czosnku

100 ml oliwy

50 ml soku z cytryny

2 łyżeczki oregano suszonego

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki umyć, obrać i wypłukać.

Ziemniaki pokroić na cząstki.

W miseczce wymieszać oliwę, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny.

Ziemniaki przełożyć do brytfanny wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Ziemniaki polać przygotowaną mieszaniną oliwy, soku z cytryny i ziół. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

Do brytfanny wlać tyle wody, aby częściowo przykryć ziemniaki.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 minut.

Podawać z sosem tzatziki na bazie jogurtu i zielonego ogórka.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej