Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej

Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej
Autor: Shutterstock Pyszne ziemniaki pieczone po grecku
łatwy
20 min
4

Ziemniaki pieczone po grecku są tak pyszne, że nie trzeba nic więcej. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać i wypłukać.
  • Ziemniaki pokroić na cząstki.
  • W miseczce wymieszać oliwę, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny.
  • Ziemniaki przełożyć do brytfanny wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Ziemniaki polać przygotowaną mieszaniną oliwy, soku z cytryny i ziół. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
  • Do brytfanny wlać tyle wody, aby częściowo przykryć ziemniaki.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 minut.
  • Podawać z sosem tzatziki na bazie jogurtu i zielonego ogórka.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej