Ziemniaczany suflet z boczkiem - przepis

2021-03-29
Ziemniaczany suflet z boczkiem - przepis
Autor: Shutterstock Suflet ziemniaczany to doskonały dodatek do odświętnego obiadu i bardzo smaczne i efektowne danie.
łatwy
30 min
4

Suflet ziemniaczany z boczkiem przypominają trochę muffinkę, jednak przyrządza się go zupełnie inaczej. Suflety ziemniaczane świetnie prezentują się na stole podczas przyjęcia. Wypróbuj nasz przepis na ziemniaczany suflet z boczkiem.

Suflet to danie przygotowywane z żółtek i ubitej piany z białek. Jako dodatek można stosować zarówno owoce jak i warzywa. Po zapieczeniu wyglądają imponująco, ale ciasto jest bardzo wrażliwe i dość szybko może opaść - trzeba je podawać zaraz po przyrządzeniu. Podajemy przepis na ziemniaczany suflet z boczkiem.

SKŁADNIKI

  • 2 białka
  • 250 g ziemniaków
  • 10 plastrów boczku (wędzonego, cienko krojonego)
  • 20 g masła
  • przyprawy
  • 40 g masła do wysmarowania foremek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i zgniatamy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczone masło i łączymy ze sobą. 
  • Cztery ceramiczne foremki smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki na około 10 minut.
  • 4 plastry boczku odkładamy, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do puree. Przyprawiamy.
  • Do masy delikatnie dodajemy ubite białka. Masę wykładamy do foremek.
  • Pozostały boczek podsmażamy lekko na patelni.
  • Suflety pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 210°C. Ozdabiamy boczkiem. Smacznego.