Ziemniaczany suflet z boczkiem - przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Suflet ziemniaczany z boczkiem przypominają trochę muffinkę, jednak przyrządza się go zupełnie inaczej. Suflety ziemniaczane świetnie prezentują się na stole podczas przyjęcia. Wypróbuj nasz przepis na ziemniaczany suflet z boczkiem.
Suflet to danie przygotowywane z żółtek i ubitej piany z białek. Jako dodatek można stosować zarówno owoce jak i warzywa. Po zapieczeniu wyglądają imponująco, ale ciasto jest bardzo wrażliwe i dość szybko może opaść - trzeba je podawać zaraz po przyrządzeniu. Podajemy przepis na ziemniaczany suflet z boczkiem.
SKŁADNIKI
- 2 białka
- 250 g ziemniaków
- 10 plastrów boczku (wędzonego, cienko krojonego)
- 20 g masła
- przyprawy
- 40 g masła do wysmarowania foremek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i zgniatamy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczone masło i łączymy ze sobą.
- Cztery ceramiczne foremki smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki na około 10 minut.
- 4 plastry boczku odkładamy, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do puree. Przyprawiamy.
- Do masy delikatnie dodajemy ubite białka. Masę wykładamy do foremek.
- Pozostały boczek podsmażamy lekko na patelni.
- Suflety pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 210°C. Ozdabiamy boczkiem. Smacznego.