Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - kremowa uczta za grosze!

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem -  kremowa uczta za grosze!
Autor: Shutterstock Ziemniaczana zapiekanka z warstwą szpinakową i kremowym serowym sosem
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem ma delikatną kremową konsystencję i boski smak - dzięki sosowi z serów, śmietany i jaj. Po prostu rozpływa się w ustach, a na dodatek pięknie się prezentuje!

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg szpinaku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku  przeciśnięte przez praskę
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 250 g sera ricotta (twarożku)
  • 200 g sera feta
  • 5 jajek
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
  • oliwa extra vergine

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki 2-3 mm. Lekko obgotować we wrzącej osolonej wodzie, przez ok. 3 minuty, uważając by się nie rozpadły. Odsączyć na sicie.
  • Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać posiekany szpinak i dusić, aż będzie miękki a nadmiar płynu odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • W posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy ziemniaków.
  • Oba sery, śmietanę i jajka zmiksować na sos, 1/3 sosu polać warstwę ziemniaków.
  • Na ziemniaki wyłożyć uduszony szpinak, polać 1/3 sosu, przykryć warstwą z reszty ziemniaków i polać sosem. Na wierzch zetrzeć parmezan lub cheddar.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut.  Zapiekankę podawać posypaną natką pietruszki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej