Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - kremowa uczta za grosze!
2022-03-08
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem ma delikatną kremową konsystencję i boski smak - dzięki sosowi z serów, śmietany i jaj. Po prostu rozpływa się w ustach, a na dodatek pięknie się prezentuje!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg szpinaku
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 250 g sera ricotta (twarożku)
- 200 g sera feta
- 5 jajek
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
- oliwa extra vergine
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki 2-3 mm. Lekko obgotować we wrzącej osolonej wodzie, przez ok. 3 minuty, uważając by się nie rozpadły. Odsączyć na sicie.
- Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać posiekany szpinak i dusić, aż będzie miękki a nadmiar płynu odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- W posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy ziemniaków.
- Oba sery, śmietanę i jajka zmiksować na sos, 1/3 sosu polać warstwę ziemniaków.
- Na ziemniaki wyłożyć uduszony szpinak, polać 1/3 sosu, przykryć warstwą z reszty ziemniaków i polać sosem. Na wierzch zetrzeć parmezan lub cheddar.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną natką pietruszki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?