Zapiekanka z podgrzybkami: pomysł na obiad
2021-03-29
średni
25 min
4
Podgrzybki można suszyć i przyrządzać świeże. Warto wykorzystać sezon grzybowy i jak najwięcej smakować aromatycznych grzybów. Zapiekanka z podgrzybkami to świetny pomysł na szybki obiad. Podajemy łatwy przepis!
SKŁADNIKI
- 80 dag podgrzybków
- 5 dag masła
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 dag bułki tartej
- kawałek sera żółtego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Grzyby oczyścić, umyć, większe pokroić, pozostałe zostawić w całości. Dusić do miękkości z masłem, obraną, pokrojoną cebulą i 2-3 łyżkami wody.
Sos odparować, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, ułożyć na półmisku do zapiekania.
Zalać śmietaną, posypać tartym żółtym serem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą. Wstawić do piekarnika i zapiec, aż ser się rozpuści.