Zapiekanka z podgrzybkami: pomysł na obiad

Zapiekanka z podgrzybkami: pomysł na obiad
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone świeże grzyby wspaniale rozwijają swój leśny aromat
średni
25 min
4

Podgrzybki można suszyć i przyrządzać świeże. Warto wykorzystać sezon grzybowy i jak najwięcej smakować aromatycznych grzybów. Zapiekanka z podgrzybkami to świetny pomysł na szybki obiad. Podajemy łatwy przepis!

SKŁADNIKI

  • 80 dag podgrzybków
  • 5 dag masła
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 dag bułki tartej
  • kawałek sera żółtego
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Grzyby oczyścić, umyć, większe pokroić, pozostałe zostawić w całości. Dusić do miękkości z masłem, obraną, pokrojoną cebulą i 2-3 łyżkami wody.

    Sos odparować, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, ułożyć na półmisku do zapiekania.

    Zalać śmietaną, posypać tartym żółtym serem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą. Wstawić do piekarnika i zapiec, aż ser się rozpuści.

Beata Lekszycka
więcej