Zapiekane warzywa z kminkiem

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Zapiekane warzywa z kminkiem
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Zapiekane warzywa z kminkiem to świetny pomysł na zdrowy obiad
łatwy
45 min
4

Zapiekane warzywa z kminkiem to znakomity sposób na zdrowe i pożywne danie. Pieczone warzywa są lekkostrawne i dietetyczne, można podawać je solo lub jako dodatek do mięsa zamiast sałatki. Podajemy przepis. 

SKŁADNIKI

  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 łyżka kminku CYKORIA
  • Pieprz mielony CYKORIA do smaku
  • Sól do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z oliwą do momentu, aż będzie szklista.

    Obieramy marchewki i ziemniaki, a następnie kroimy je w talarki o grubości 1/2 cm (marchewki) i 1 cm (ziemniaki). Kolbę kukurydzy kroimy w 2 cm krążki.

    Tak przygotowane warzywa wsypujemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. 

    Kiedy warzywa będą gotowe, odcedzamy je z wody, łączymy z cebulką, dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobiną masła. Całość mieszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

    Alternatywnie warzywa możemy zrobić na patelni, na której przygotowywaliśmy cebulkę. Albo połączyć tuż po ugotowaniu z podsmażoną cebulkę i zjeść w tej formie z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek.

mat. pras. CYKORIA S.A.