Zapiekane warzywa z kminkiem
Zapiekane warzywa z kminkiem to znakomity sposób na zdrowe i pożywne danie. Pieczone warzywa są lekkostrawne i dietetyczne, można podawać je solo lub jako dodatek do mięsa zamiast sałatki. Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżka kminku CYKORIA
- Pieprz mielony CYKORIA do smaku
- Sól do smaku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- Masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z oliwą do momentu, aż będzie szklista.
Obieramy marchewki i ziemniaki, a następnie kroimy je w talarki o grubości 1/2 cm (marchewki) i 1 cm (ziemniaki). Kolbę kukurydzy kroimy w 2 cm krążki.
Tak przygotowane warzywa wsypujemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Kiedy warzywa będą gotowe, odcedzamy je z wody, łączymy z cebulką, dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobiną masła. Całość mieszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
Alternatywnie warzywa możemy zrobić na patelni, na której przygotowywaliśmy cebulkę. Albo połączyć tuż po ugotowaniu z podsmażoną cebulkę i zjeść w tej formie z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek.