Wigilijny groch z kapustą: przepis

2021-03-29
CYKORIA
Wigilijny groch z kapustą
Autor: thinkstockphotos.com Aby groch z kapustą był bardziej aromatyczny, danie dusimy z dodatkiem białego wina
łatwy
90 min
4

Groch z kapustą to tradycyjne danie wigilijne. W tej wersji proponujemy przygotować je z dodatkiem wina. Sprawdź, jak zrobić groch z kapustą! Podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • ½ kg kapusty kwaszonej
  • ½ kg suchego grochu
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • szklanka białego wina
  • odrobina cukru
  • 3-4 łyżki masła do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Na następny dzień gotujemy go przez ok. 1 godz. do momentu, aż będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
  • Kapustę gotujemy do miękkości (ok. 50 minut). Cebulę podsmażamy na oliwie i mieszamy z ugotowanym grochem i kapustą.
  • Dodajemy przyprawy, cukier, wodę z kapusty, wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje.
  • Dodajemy masło, najlepiej klarowane, i podajemy na stół. Więcej podobnych przepisów na: www.cykoria.com.pl.
CYKORIA