Wigilijny groch z kapustą: przepis
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Groch z kapustą to tradycyjne danie wigilijne. W tej wersji proponujemy przygotować je z dodatkiem wina. Sprawdź, jak zrobić groch z kapustą! Podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- ½ kg kapusty kwaszonej
- ½ kg suchego grochu
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- sól do smaku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- szklanka białego wina
- odrobina cukru
- 3-4 łyżki masła do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Na następny dzień gotujemy go przez ok. 1 godz. do momentu, aż będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
- Kapustę gotujemy do miękkości (ok. 50 minut). Cebulę podsmażamy na oliwie i mieszamy z ugotowanym grochem i kapustą.
- Dodajemy przyprawy, cukier, wodę z kapusty, wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje.
- Dodajemy masło, najlepiej klarowane, i podajemy na stół. Więcej podobnych przepisów na: www.cykoria.com.pl.