Wegańskie curry z soczewicą - jak zrobić?

2021-03-29
Anna Shimomura
weganskie-curry-z-soczewica-jak-zrobic-podajemy-przepis.jpg
Autor: photos.com Curry z soczewicą możesz podawać z ryżem, kaszą gryczaną lub plackami tortilli.
łatwy
35 min
4

Nie masz pomysłu na obiad? Oto przepis na proste danie wegańskie - curry z soczewicą.

SKŁADNIKI

  • 200 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • 400 g obranych pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 pełne łyżki zielonego curry
  • 1 średnia cukinia
  • 3 średnie obrane marchewki
  • Ryż basmati, kasza gryczana lub tradycyjne hinduskie pieczywo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić w ćwiartki. Cukinie przekroić na pół i pokroić w plasterki o grubości 5 mm. Marchewki pokroić na (nie za cienkie) plasterki. Cebulę przekroić na pół i pokroić na piórka (też nie za cienkie).
  • Cebulę, marchewkę i pieczarki wrzucić na głęboką patelnię (lub rondel) z olejem lub oliwą, lekko posypać solą i smażyć aż się zarumienią.
  • Dorzucić cukinię i soczewicę.
  • Kiedy warzywa nieco zmiękną, dolać mleczko kokosowe i pastę curry, dusić po przykryciem. Gdy po jakimś czasie smak wydaje nam się za mało intensywny, można dodać curry z torebki.
Anna Shimomura