Wegańskie curry z soczewicą - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Nie masz pomysłu na obiad? Oto przepis na proste danie wegańskie - curry z soczewicą.
SKŁADNIKI
- 200 g ugotowanej zielonej soczewicy
- 400 g obranych pieczarek
- 2 duże cebule
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 pełne łyżki zielonego curry
- 1 średnia cukinia
- 3 średnie obrane marchewki
- Ryż basmati, kasza gryczana lub tradycyjne hinduskie pieczywo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić w ćwiartki. Cukinie przekroić na pół i pokroić w plasterki o grubości 5 mm. Marchewki pokroić na (nie za cienkie) plasterki. Cebulę przekroić na pół i pokroić na piórka (też nie za cienkie).
- Cebulę, marchewkę i pieczarki wrzucić na głęboką patelnię (lub rondel) z olejem lub oliwą, lekko posypać solą i smażyć aż się zarumienią.
- Dorzucić cukinię i soczewicę.
- Kiedy warzywa nieco zmiękną, dolać mleczko kokosowe i pastę curry, dusić po przykryciem. Gdy po jakimś czasie smak wydaje nam się za mało intensywny, można dodać curry z torebki.