Warzywny kugel: niesamowicie pyszny i prosty przepis ze starej książki kucharskiej

Warzywny kugel to niesamowicie pyszny i prosty przepis ze starej książki kucharskiej. Zdrowa porcja warzyw, które długo sycą. Kugel to tradycyjna zapiekanka kuchni aszkenazyjskiej. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a dopiero przed pieczeniem zalać mieszaniną jajek i zapiec. Oszczędność czasu i pracy. Zazwyczaj przygotowuje się jedną dużą formę, ale można również rozłożyć do mniejszych naczyń żaroodpornych i przygotować indywidualne porcje. Polecamy pyszną i prostą zapiekankę warzywną - kugel!
Sprytne sposoby na przemycenie warzyw
O tym, że warzywa są smaczne nie trzeba nikogo przekonywać. Problem z tym, że często nie wiemy, co można zrobić z warzyw. Proponowane przez nas przepisy to samodzielne dania, a nie dodatki do innych potraw. Sprytne pomysły na przemycenie większej ilości warzyw w diecie:
Wegetariańska zapiekanka ryżowa: łatwa, sycąca, pyszna
Tłuczone ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i jajkami: łatwy przepis na tani obiad
Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem
Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego, posiekanego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzeć na wiórki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- W misce wymieszać wszystkie warzywa z rozmąconymi jajkami, tartą bułką i przyprawami.
- Formę do zapiekania posmarować oliwą. Wypełnić warzywną masą, wierzch zapiekanki wyrównać i skropić oliwą lub olejem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50-60 minut.
- Podawać póki gorące.