Tarta tatin z karmelizowaną czerwoną cebulą

2021-03-29
Tarta tatin z karmelizowaną czerwoną cebulą
Autor: Shutterstock Klasyczna tarta z duszoną cebulą doskonale smakuje jako ciepła przystawka. 
łatwy
45 min
4

Tarta tatin na kruchym cieście ze smażoną czerwoną cebulą to pyszne danie na obiad lub kolację. Świetnie nadaje się także na ciepłą przystawkę. Wypróbujcie ten prosty przepis kuchni francuskiej i cieszcie się smakiem maślanego ciasta i słodkiej karmelizowanej cebuli. 

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 90 g miękkiego masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka otartego tymianku
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli
  • 1-2 łyżki śmietany 30%
  •  
  • Na nadzienie cebulowe:
  • ok 400 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czubata łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiać do misy. Dodać tymianek. Masło utrzeć mikserem z cukrem i solą, aż do uzyskania miękkiej i kremowej konsystencji. Dodać żółtka. A następnie stopniowo mąkę z tymiankiem, na koniec dodając śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. 
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubą kostkę. Masło, oliwę i miód rozpuści na żeliwnej patelni lub takiej, którą można wstawić do piekarnika.
  • Dołożyć cebulę i kilka gałązek tymianku. Obsmażyć cebulę do zeszklenia. Pod koniec smażenia posolić.
  • Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wykroić okrąg o średnicy patelni (lub naczynia, w którym będziesz piec tartę). Ułożyć ciasto na cebuli (zawijając lekko brzegi do środka naczynia). Piec w 180°C przez 25–30 minut. Po wyjęciu z pieca pozostawić tartę przez około 10 minut w naczyniu, w którym się piekła, po czym wyjąć ją na talerz przekręcając cebulą do góry.
  • Przed podaniem doprawić świeżo mielonym pieprzem i gałązkami tymianku. Podawać ciepłą. 
Redakcja
więcej