Tarta tatin z karmelizowaną czerwoną cebulą
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Tarta tatin na kruchym cieście ze smażoną czerwoną cebulą to pyszne danie na obiad lub kolację. Świetnie nadaje się także na ciepłą przystawkę. Wypróbujcie ten prosty przepis kuchni francuskiej i cieszcie się smakiem maślanego ciasta i słodkiej karmelizowanej cebuli.
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 90 g miękkiego masła
- 180 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka otartego tymianku
- 2 żółtka
- duża szczypta soli
- 1-2 łyżki śmietany 30%
- Na nadzienie cebulowe:
- ok 400 g czerwonej cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 czubata łyżka miodu
- sól, pieprz
- świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiać do misy. Dodać tymianek. Masło utrzeć mikserem z cukrem i solą, aż do uzyskania miękkiej i kremowej konsystencji. Dodać żółtka. A następnie stopniowo mąkę z tymiankiem, na koniec dodając śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubą kostkę. Masło, oliwę i miód rozpuści na żeliwnej patelni lub takiej, którą można wstawić do piekarnika.
- Dołożyć cebulę i kilka gałązek tymianku. Obsmażyć cebulę do zeszklenia. Pod koniec smażenia posolić.
- Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wykroić okrąg o średnicy patelni (lub naczynia, w którym będziesz piec tartę). Ułożyć ciasto na cebuli (zawijając lekko brzegi do środka naczynia). Piec w 180°C przez 25–30 minut. Po wyjęciu z pieca pozostawić tartę przez około 10 minut w naczyniu, w którym się piekła, po czym wyjąć ją na talerz przekręcając cebulą do góry.
- Przed podaniem doprawić świeżo mielonym pieprzem i gałązkami tymianku. Podawać ciepłą.