Szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szpinak zawiera dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, jest też dobrym źródłem kwasu foliowego. Czosnek poprawia odporność i ma działanie przeciwgrzybicze, a migdały - dobre źródło witamin z grupy B - zapewnią piękne włosy i paznokcie. 1 porcja zawiera około 90 kalorii. Wypróbuj przepis na szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- 3 łyżki płatków migdałowych
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- szklanka ugotowanego makaronu kokardki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Listki szpinaku przebrać, starannie opłukać, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować, osączyć na sicie.
- Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak i makaron, oprószyć gałką, dodać czosnek.
- Podgrzać. Przyprawić solą i pieprzem, posypać płatkami migdałowymi.