Szparagi w sosie na białym winie: prosty przepis

2021-03-29
Szparagi w sosie na białym winie: prosty przepis
Autor: Shutterstock Sezon na szparagi trwa krótko, ale można je dostać właściwie przez cały rok w hipermarketach
łatwy
25 min
4

Szparagi mają dużo witamin (m.in. witaminę C) i ważnych mikroelementów (żelazo, potas, magnez), a bardzo mało kalorii. Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko. Sprawdź, jak zrobić pyszne szparagi w sosie na białym winie.

SKŁADNIKI

  • duży pęczek (80 dag) szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • starta gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • sól, cukier, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło utrzyj z żółtkami. Cały czas mieszając, wlej wino. Dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Miskę z tą masą podgrzewaj na parze, ubijając, aż sos zgęstnieje.
  • Przypraw do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  • Szparagi umyj (białe obierz), odłam stwardniałe końce, zwiąż i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
  • Osącz je z wody, ułóż na półmisku i polej gorącym sosem.