Szparagi w sosie na białym winie: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Szparagi mają dużo witamin (m.in. witaminę C) i ważnych mikroelementów (żelazo, potas, magnez), a bardzo mało kalorii. Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko. Sprawdź, jak zrobić pyszne szparagi w sosie na białym winie.
SKŁADNIKI
- duży pęczek (80 dag) szparagów
- 4 łyżki masła
- 3 żółtka
- 250 ml białego wytrawnego wina
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- starta gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- sól, cukier, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło utrzyj z żółtkami. Cały czas mieszając, wlej wino. Dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Miskę z tą masą podgrzewaj na parze, ubijając, aż sos zgęstnieje.
- Przypraw do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
- Szparagi umyj (białe obierz), odłam stwardniałe końce, zwiąż i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
- Osącz je z wody, ułóż na półmisku i polej gorącym sosem.