Sezon na koźlarze: koźlaki po węgiersku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Polując na prawdziwki czy podgrzybki, często zapomina się o tańszych, a również smacznych grzybach. Koźlarze, inaczej koźlaki, lubią rosnąć w pobliżu brzozy i o wiele łatwiej je znaleźć niż borowiki. Sprawdź, jak przygotować koźlaki po węgiersku!
SKŁADNIKI
- 80 dag koźlaków
- 3 łyżki margaryny
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Czosnek obrać, posiekać i dodać do cebuli.
- Od grzybów odciąć trzon, kapelusze oczyścić, dokładnie opłukać, cienko pokroić, zalać wrzątkiem i zostawić na 20 minut. Następnie osączyć, dodać do cebuli, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić około 30 minut.
- Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie półkrążki. Obsmażyć je w 1 łyżce tłuszczu, dodać do duszących się grzybów.
- Gdy sos odparuje, posolić, oprószyć papryką, wlać śmietanę, sok z cytryny, wymieszać i krótko poddusić.
- Grzyby podawać z bułką lub ryżem na sypko, posypane świeżym koperkiem.