Risotto z pomidorami i zielonym groszkiem
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Tajemnica dobrego risotto polega na odpowiednim doborze ryżu i.... ciągłym mieszaniu, podczas którego wydziela się skrobia, a risotto staje się kleiste i zwarte. Risotto z pomidorami i zielonym groszkiem to propozycja sycącego, bezmięsnego obiadu. W sam raz na upały.
SKŁADNIKI
- 40 dag ryżu do risotto
- 1 puszka zielonego groszku lub 400 g świeżego groszku
- 5 pomidorów lub 2 puszki pomidorów
- kilka oliwek bez pestek
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina (wytrawne)
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka masła
- 40 g startego parmezanu
- bazylia (świeża lub suszona)
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj z tłuszczem. Następnie dolej wino i podduś ok. 3 minut. Wlej połowę bulionu.
- Gotuj na słabym ogniu ciągle mieszając aż wchłonie się cały płyn.
- W międzyczasie sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Gdy ryż wchłonie bulion, dorzuć groszek i pomidory. Dolejć pozostały bulion i gotuj mieszając, aż cały bulion zostanie wchłonięty. Na koniec dorzuć oliwki, starty parmezan i wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, ew. odrobiną soli i posyp bazylią.