Risotto z borowikami i borówkami amerykańskimi

Risotto z borowikami i borówkami
Autor: thinkstockphotos.com Risotto z prawdziwkami cieszy się dużym uznaniem we Włoszech - zwłaszcza na północy
średni
40 min
4

Risotto z borowikami i borówkami to polska wersja tradycyjnego włoskiego dania. Dzięki aromatycznym grzybom i słodkim borówkom risotto z grzybami nabiera niezwykłego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 50 dag świeżych borowików
  • 1 litr bulionu grzybowego, przygotowanego na bazie wody z moczonych grzybów
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • garść borówek amerykańskich
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Prawdziwki namocz na noc w 1 szklance zimnej wody. Rano wyjmij je, dokładnie osusz, a później pokrój na kawałki.
  • Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i duś ją przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj. Na koniec dodaj pokrojone prawdziwki.
  • Kiedy cebula zmięknie, dodaj ryż i podsmażaj do czasu, aż będzie szklisty. Wówczas dolej wino i całość dokładnie wymieszaj.
  • Kiedy ryż wchłonie wino, dolej pół szklanki bulionu i mieszaj przed kilka minut. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj to co jakiś czas, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  • Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj sól, pieprz, tymianek i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
  • Pozostaw pod przykryciem na około 5 minut. Gotowe risotto posyp borówkami i ozdób tymiankiem.
Monika Majewska
więcej