Risotto z borowikami i borówkami amerykańskimi
2021-03-29
średni
40 min
4
Risotto z borowikami i borówkami to polska wersja tradycyjnego włoskiego dania. Dzięki aromatycznym grzybom i słodkim borówkom risotto z grzybami nabiera niezwykłego charakteru.
SKŁADNIKI
- 50 dag świeżych borowików
- 1 litr bulionu grzybowego, przygotowanego na bazie wody z moczonych grzybów
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- garść borówek amerykańskich
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 1 gałązka tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Prawdziwki namocz na noc w 1 szklance zimnej wody. Rano wyjmij je, dokładnie osusz, a później pokrój na kawałki.
- Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i duś ją przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj. Na koniec dodaj pokrojone prawdziwki.
- Kiedy cebula zmięknie, dodaj ryż i podsmażaj do czasu, aż będzie szklisty. Wówczas dolej wino i całość dokładnie wymieszaj.
- Kiedy ryż wchłonie wino, dolej pół szklanki bulionu i mieszaj przed kilka minut. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj to co jakiś czas, aż ryż będzie ugotowany al dente.
- Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj sól, pieprz, tymianek i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
- Pozostaw pod przykryciem na około 5 minut. Gotowe risotto posyp borówkami i ozdób tymiankiem.