Risotto pomidorowe z ziołami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pyszne pomidorowe risotto z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych to sprytny sposób na wykorzystanie reszty zupy pomidorowej.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 3 szklanki zupy pomidorowej
- 1,5 szklanki ryżu
- oliwa
- 1 mała cebula
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeży tymianek
- listki czerwonej bazylii
- 4 łyżeczki parmezanu do posypania
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli wrzucić ryż i smażyć, aż stanie się przezroczysty.
- Do ryżu dolać zupę pomidorową, tak aby go przykryła. Gotować cały czas mieszając.
- Kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i powtarzać tak do momentu, aż ryż będzie al dente.
- Na koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekane zioła.
- Podawać posypane parmezanem.