Risotto pomidorowe z ziołami

2021-03-29
Risotto pomidorowe z ziołami
Autor: Shutterstock Risotto pomidorowe z ziołami to świetne danie warzywne.
łatwy
30 min
4

Pyszne pomidorowe risotto z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych to sprytny sposób na wykorzystanie reszty zupy pomidorowej.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki zupy pomidorowej
  • 1,5 szklanki ryżu
  • oliwa
  • 1 mała cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeży tymianek
  • listki czerwonej bazylii
  • 4 łyżeczki parmezanu do posypania
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli wrzucić ryż i smażyć, aż stanie się przezroczysty.
  • Do ryżu dolać zupę pomidorową, tak aby go przykryła. Gotować cały czas mieszając.
  • Kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i powtarzać tak do momentu, aż ryż będzie al dente.
  • Na koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekane zioła.
  • Podawać posypane parmezanem.