Pulpety z cukinii w sosie pomidorowym
2021-03-29

średni
45 min
4
Delikatne pulpety z cukinii to pyszne danie odpowiednie na letni obiad. To także znakomity sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Danie smakuje nie tylko wegetarianom, przepadają za nim także dzieci.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag)
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól i świeżo mielony pieprz
- Na sos:
- 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka śmietany 18 lub 30 %
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na sitko, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła.
- Dokładnie odciskamy cukinię z nadmiaru wody. Dodajemy jajko, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną pietruszkę i szczypior oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Do cukiniowej masy dodajemy bułkę tartą wymieszaną z parmezanem. Ponownie wyrabiamy masę.
- Ręką toczymy małe pulpeciki. Gotowe odkładamy i wstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy sos - na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodajemy drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przesmażamy minutę i dodajemy pomidory. Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, paprykę oraz cukier, sól i pieprz.
- Gdy całość się zagotuje dodajemy śmietankę. Do wrzącego sosu wkładamy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut.