Przepis na pilaw z kuskusu i ciecierzycy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pilaw jest potrawą kuchni wschodniej. Tradycyjny pilaw składa się z ryżu – to podstawa, oraz baraniny lub ryb. Danie doczekało się wielu modyfikacji. Na przykład zamiast ryb dodaje się drób, a zamiast ryżu – kasze. Dzisiaj przedstawiamy przepis na pilaw z kuskusu i ciecierzycy.
SKŁADNIKI
- szklanka ziaren kuskusu (lub kaszy jęczmiennej)
- szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
- puszka ciecierzycy (osączonej z zalewy i opłukanej)
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ cebuli
- 4 pieczarki
- ½ mielonego kminku
- ½ łyżeczki curry
- łyżka oliwy z oliwek do smażenia (ale może też być olej rzepakowy)
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę osącz z zalewy i opłucz w zimnej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki drobno posiekaj.
- Kuskus zalej gorącą wodą i odstaw, żeby napęczniał. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż cebulę i pieczarki. Następnie dodaj do cebuli i pieczarek przyprawy.
- Bulion połącz z koncentratem pomidorowym. Dolej do smażonych składników. Duś całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie wrzuć ciecierzycę i mrożone warzywa.
- Gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Połącz je z kuskusem lub kaszą.