Postna kapusta wigilijna: przepis na niskokaloryczne danie bożonarodzeniowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Postna kapusta wigilijna to danie, które przygotowujemy raz w roku. Postną kapustę możemy podawać tylko z pieczywem, możemy tez wykorzystać ją jako farsz do wigilijnych krokietów, którymi zastąpimy pierogi - wtedy dobrze jest drobniej pokroić kapustę i grzyby. Kapustę wigilijną dobrze jest gotować przy okazji gotowania bigosu. Gotową możemy przechowywać do Wigilii w lodówce lub w szczelnie zamkniętych słoikach.
SKŁADNIKI
- 75 dkg dobrej kapusty kiszonej
- 4-5 suszonych borowików
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Borowiki opłukać pod bieżącą wodą (w kapeluszach może być jeszcze piasek) i włożyć do małego garnka, zalać ciepłą przegotowaną wodą i zostawić na noc. Rano gotować przez około 20-30 minut. Grzyby drobno pokroić, tak, żeby były później widoczne w kapuście. Wywar zachować.
- Kapustę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, dobrze odcisnąć, drobno pokroić i przełożyć do garnka. Zalać pozostałym po gotowaniu grzybów wywarem. Gotować kapustę do miękkości przez około 1 godzinę - po 45 minutach można sprawdzić, czy jest już miękka.
- Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę posiekać na kawałki podobne do tartej marchewki, następnie zeszklić na patelni.
- Marchewkę i cebulę, wraz z olejem dodać pod koniec gotowania kapusty (15 minut przed przewidywanym końcem gotowania).
- Gotową całość doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli kapusta nadal jest kwaśna można trochę posłodzić.