Postna kapusta wigilijna: przepis na niskokaloryczne danie bożonarodzeniowe

Postna kapusta wigilijna
Autor: Konrad Kalbarczyk Postną kapustę wigilijną jemy raz roku w Wigilię. Jest to danie znacznie lżejsze od bigosu. Kapustę wigilijną zaliczyć do dań wegetariańskich.
łatwy
30 min
4

Postna kapusta wigilijna to danie, które przygotowujemy raz w roku. Postną kapustę możemy podawać tylko z pieczywem, możemy tez wykorzystać ją jako farsz do wigilijnych krokietów, którymi zastąpimy pierogi - wtedy dobrze jest drobniej pokroić kapustę i grzyby. Kapustę wigilijną dobrze jest gotować przy okazji gotowania bigosu. Gotową możemy przechowywać do Wigilii w lodówce lub w szczelnie zamkniętych słoikach.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Borowiki opłukać pod bieżącą wodą (w kapeluszach może być jeszcze piasek) i włożyć do małego garnka, zalać ciepłą przegotowaną wodą i zostawić na noc. Rano gotować przez około 20-30 minut. Grzyby drobno pokroić, tak, żeby były później widoczne w kapuście. Wywar zachować.
  • Kapustę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, dobrze odcisnąć, drobno pokroić i przełożyć do garnka. Zalać pozostałym po gotowaniu grzybów wywarem. Gotować kapustę do miękkości przez około 1 godzinę - po 45 minutach można sprawdzić, czy jest już miękka.
  • Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę posiekać na kawałki podobne do tartej marchewki, następnie zeszklić na patelni.
  • Marchewkę i cebulę, wraz z olejem dodać pod koniec gotowania kapusty (15 minut przed przewidywanym końcem gotowania).
  • Gotową całość doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli kapusta nadal jest kwaśna można trochę posłodzić.
Monika Czerwińska-Konarska
więcej