Placki ziemniaczane inaczej - kolorowe placuszki ziemniaczane
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Placki ziemniaczane - mało jest osób, które nie lubią tego przysmaku. Podpowiadamy, jak przyrządzić trochę inną wersję popularnych placków ziemniaczanych - tak aby wykorzystać w pełni to najbardziej popularne w Polsce warzywo.
Ziemniaki to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Nie zasługują na to, by ograniczać je do roli zapychacza, zwykłego dodatku do mięs, ryb czy zup. Naszą propozycją są placki ziemniaczane z warzywami - doskonały pomysł na zagospodarowanie jesiennej obfitości warzyw, a także na stworzenie z banalnych placków ziemniaczanych oryginalnego i niepowtarzalnego dania. Najlepsze są chrupiące, prosto z patelni, ale można je także odgrzać w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 30 dag ziemniaków,
- cebula,
- 2 marchewki,
- cukinia,
- 4 łyżki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- łyżka papryki w proszku,
- pęczek szczypiorku,
- strąk czerwonej papryki,
- kubek twarożku śmietankowego,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, cebulę, cukinię i marchewki oczyść, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Starte warzywa wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami, przypraw papryką, solą i pieprzem.
- Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, dodaj do twarożku, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Olej rozgrzej na patelni, nakładaj niewielkie porcje masy, lekko spłaszczając. Smaż na złoty kolor z obu stron.
- Podawaj na ciepło z twarożkiem.