Placek po węgiersku: szybka wersja
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Placek po węgiersku to nic innego jak sporej średnicy placek ziemniaczany podawany z gulaszem. Jest to jednak danie dość ciężkie i czasochłonne - oprócz przygotowania placków trzeba też udusić mięso. Proponujemy wersję lżejszą i szybszą- odchudzony placek z warzywami.
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 6-7 ziemniaków
- 1 cebula
- kilka łyżek mąki
- 1 jajko
- majeranek
- pieprz, sól
- Farsz
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw włoskich/śródziemnomorskich – wg uznania
- trochę kiełbasy, boczku lub innej wędliny – wg uznania
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 puszka pomidorów bez skórki
- majeranek
- jarzynka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj mąkę, całe jajko, sporo majeranku, pieprz, sól. Wszystkie składniki wymieszaj. Smaż na oleju placki wielkości patelni.
- Także na oleju podsmaż pokrojoną kiełbasę, boczek, inne wędliny - wg uznania. Na koniec smażenia wrzuć pokrojoną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku oraz opakowanie warzyw (ok. 400 g).
- Kiedy warzywa będą gorące, dodaj dużą łyżkę koncentratu pomidorowego albo 1 puszkę pomidorów bez skórki, a następnie dopraw do smaku jarzynką i majerankiem.
- Placek rozłóż na talerzu, nałóż farsz warzywny, złóż na pół i na wierzch placka nałóż jeszcze jedną łyżkę farszu.