Pieczony topinambur z pieczarkami: przepis na sycący obiad

2021-03-29
Pieczony topinambur z pieczarkami
Autor: thinkstockphotos.com Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, dopiero od kilku sezonów bryluje na salonach kulinarnych
średni
70 min
4

Topinambur stopniowo wraca do łask i cieszy się zainteresowaniem uznanych szefów kuchni. Pieczony topinambur z pieczarkami to doskonała alternatywa dla dań z ziemniaków, szczególnie jeśli niekoniecznie je lubisz.

SKŁADNIKI

  • 6 dużych topinamburów
  • 12 dag masła
  • 50 dag pieczarek (lub innych świeżych grzybów)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Topinambury umyj, osusz i piecz przez 20 minut w gorącym piekarniku, a potem jeszcze około 25 minut po zmniejszeniu temperatury.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie z grzybów - grzyby oczyść, opłucz, odsącz i drobno posiekaj. Następnie duś na maśle pod przykryciem razem z połową porcji posiekanej natki pietruszki. Pod koniec podsmaż przez kilka minut bez przykrycia, by płyn trochę odparował.
  • Upieczone i ostudzone topinambury przekrój wzdłuż na połowę i ostrożnie wydrąż miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ rozgnieć widelcem, połącz z grzybami, przypraw solą i pieprzem.
  • Powstały w ten sposób farsz nałóż do wydrążonych topinamburów i posyp na wierzchu resztą natki pietruszki. Na  każdym połóż grudkę masła.
  • Nadziewane topinambury zapiekaj jeszcze przez 15 minut w nagrzanym piekarniku.