Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym: przepis na zdrowe danie

2021-03-29
materiały prasowe Krakus
 Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym: przepis na zdrowe danie
Autor: materiały prasowe Krakus Risotto z pieczonymi warzywami
łatwy
50 min
4

Pieczone warzywa mają pełniejszy smak niż te gotowane, zachowują też więcej wartościowych składników. Serwowane z risotto stanowią pełnowartościowy posiłek, zdrowy i dietetyczny - zwłaszcza jeśli tłuszcz zastąpimy w risotto bulionem.

 

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • (najlepiej różnokolorowe)
  • 1 batat
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 1 dynia hokkaido
  • koncentrat bulionu warzywnego Krakus – cała butelka
  • 200 g ryżu na risotto
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • 1 mała papryczka chilli bez pestek
  • 1 cytryna
  • sól gruboziarnista
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżki niesolonego masła
  • płaty parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Warzywa umyj i obierz, z papryki usuń gniazda nasienne, z dyni usuń pestki oraz skórkę. Pokrój na duże kawałki, marchewki pokrój wzdłuż.
  • Warzywa ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, posyp gruboziarnistą solą, piecz przez około 30 minut.
  •  W tym czasie w dużym rondlu zagotuj 1 litr wody, dodaj cały koncentrat bulionu warzywnego Krakus.
  • W drugim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek. Podsmaż chwilę, aby oliwa mogła nabrać aromatu czosnku, uważaj, żeby czosnek się nie przypalił.
  • Wyjmij czosnek z oliwy, dodaj posiekane chilli, smaż 1 minutę. Do aromatycznej oliwy dodaj ryż, podsmaż chwilę mieszając, wlej 1 chochlę bulionu, porządnie wymieszaj ryż i poczekaj aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.
  • Dolewaj kolejne chochle postępując dokładnie tak samo jak z pierwszą, aż ryż się ugotuje wchłaniając cały bulion. Ta czynność powinna potrwać około 18-20 minut.
  • Ugotowany ryż zdejmij z ognia, dodaj skórkę z cytryny, natkę pietruszki, ½ łyżki masła i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Rozłóż gorące risotto do miseczek lub na głębokich talerzach, dodaj upieczone warzywa, posyp grubo skrojonym parmezanem.
materiały prasowe Krakus