Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym: przepis na zdrowe danie
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pieczone warzywa mają pełniejszy smak niż te gotowane, zachowują też więcej wartościowych składników. Serwowane z risotto stanowią pełnowartościowy posiłek, zdrowy i dietetyczny - zwłaszcza jeśli tłuszcz zastąpimy w risotto bulionem.
SKŁADNIKI
- 3 marchewki
- (najlepiej różnokolorowe)
- 1 batat
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 1 dynia hokkaido
- koncentrat bulionu warzywnego Krakus – cała butelka
- 200 g ryżu na risotto
- oliwa z oliwek
- czosnek
- 1 mała papryczka chilli bez pestek
- 1 cytryna
- sól gruboziarnista
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżki niesolonego masła
- płaty parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Warzywa umyj i obierz, z papryki usuń gniazda nasienne, z dyni usuń pestki oraz skórkę. Pokrój na duże kawałki, marchewki pokrój wzdłuż.
- Warzywa ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, posyp gruboziarnistą solą, piecz przez około 30 minut.
- W tym czasie w dużym rondlu zagotuj 1 litr wody, dodaj cały koncentrat bulionu warzywnego Krakus.
- W drugim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek. Podsmaż chwilę, aby oliwa mogła nabrać aromatu czosnku, uważaj, żeby czosnek się nie przypalił.
- Wyjmij czosnek z oliwy, dodaj posiekane chilli, smaż 1 minutę. Do aromatycznej oliwy dodaj ryż, podsmaż chwilę mieszając, wlej 1 chochlę bulionu, porządnie wymieszaj ryż i poczekaj aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.
- Dolewaj kolejne chochle postępując dokładnie tak samo jak z pierwszą, aż ryż się ugotuje wchłaniając cały bulion. Ta czynność powinna potrwać około 18-20 minut.
- Ugotowany ryż zdejmij z ognia, dodaj skórkę z cytryny, natkę pietruszki, ½ łyżki masła i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Rozłóż gorące risotto do miseczek lub na głębokich talerzach, dodaj upieczone warzywa, posyp grubo skrojonym parmezanem.