Pieczona cukinia w panierce

2021-03-29
mat. pras. SERTOP
Pieczona cukinia w panierce
Autor: mat. pras. SERTOP Pieczona cukinia w panierce
łatwy
30 min
4

Cukinia w panierce zapieczona z serkiem idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Podajemy przepis na pieczone krążki z cukinii.

SKŁADNIKI

  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2-3 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
  • 100 g serka topionego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do ostatniej jajko wymieszane z mlekiem.

    Cukinię myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, a następnie zanurzamy kolejno w miseczce z mąką, jajkiem i bułką tartą.

    Na patelni z olejem podsmażamy cukinię z obu stron, aż uzyska złoty kolor. Przekładamy na papier do pieczenia.

    Wkładamy cukinię do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na ok. 20 minut.

    Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch cukinii kawałki serka topionego. Zapiekamy 2-3 minuty i jeszcze gorące podajemy na stół.

mat. pras. SERTOP