Pieczona cukinia w panierce

Cukinia w panierce zapieczona z serkiem idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Podajemy przepis na pieczone krążki z cukinii.
SKŁADNIKI
- 1/2 średniej cukinii
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka lubczyku
- 2-3 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
- 100 g serka topionego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do ostatniej jajko wymieszane z mlekiem.
Cukinię myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, a następnie zanurzamy kolejno w miseczce z mąką, jajkiem i bułką tartą.
Na patelni z olejem podsmażamy cukinię z obu stron, aż uzyska złoty kolor. Przekładamy na papier do pieczenia.
Wkładamy cukinię do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na ok. 20 minut.
Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch cukinii kawałki serka topionego. Zapiekamy 2-3 minuty i jeszcze gorące podajemy na stół.