Pęczak smażony z młodymi warzywami - idealna wiosenno-letnia potrawa

Pęczak smażony z młodymi warzywami - idealna wiosenno-letnia potrawa
Autor: Shutterstock Pęczak z dodatkiem wiosennych liści szpinaku i młodej marchewki to niskokaloryczne, sycące i pelne witamin danie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pęczak smażony z młodymi warzywami to danie bardzo łatwe do przygotowania, pięknie się prezentujące na talerzu i bardzo zdrowe. Na dodatek niskokaloryczne i sycące. Propozycja dla wegetarian, która zasmakuje i tym, którzy nie unikają mięsa.

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • 200 g świeżego szpinaku lub liści młodej pokrzywy
  • 2 ząbki czosnku lub mały pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 3 młode marchewki 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • sól i pieprz
  • 2-2,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • olej lub oliwa do smażenia
  • Do posypania przed podaniem:
  • 100 g sera feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
  • Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu  podsmażamy posiekany czosnek i marchewki pokrojone w półplasterki, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy marchewka już zmięknie - ugotowaną kaszę.
  • Na końcu całość łączymy z umytym szpinakiem lub liśćmi pokrzywy, smażymy aż liście zwiędną, doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie posypujemy pokruszonym serem feta.
Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej