Pęczak smażony z młodymi warzywami - idealna wiosenno-letnia potrawa
2021-06-05
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Pęczak smażony z młodymi warzywami to danie bardzo łatwe do przygotowania, pięknie się prezentujące na talerzu i bardzo zdrowe. Na dodatek niskokaloryczne i sycące. Propozycja dla wegetarian, która zasmakuje i tym, którzy nie unikają mięsa.
SKŁADNIKI
- 2/3 szklanki kaszy pęczak
- 200 g świeżego szpinaku lub liści młodej pokrzywy
- 2 ząbki czosnku lub mały pęczek czosnku niedźwiedziego
- 3 młode marchewki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chili
- sól i pieprz
- 2-2,5 szklanki bulionu warzywnego
- olej lub oliwa do smażenia
- Do posypania przed podaniem:
- 100 g sera feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
- Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekany czosnek i marchewki pokrojone w półplasterki, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy marchewka już zmięknie - ugotowaną kaszę.
- Na końcu całość łączymy z umytym szpinakiem lub liśćmi pokrzywy, smażymy aż liście zwiędną, doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie posypujemy pokruszonym serem feta.
Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej