Młoda kapusta dietetyczna: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Delikatna młoda kapusta doskonale smakuje duszona - lekko zakwaszona pomidorami, podostrzona przyprawami. Doskonale smakuje z dodatkiem kiełbasy lub boczku, ale pyszna jest też w wersji wegetariańskiej - bez wędlin. Idealny dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem.
SKŁADNIKI
- główka młodej kapusty
- liść laurowy
- 2-3- ziarna ziela angielskiego
- 4 dojrzałe pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperku
- ewentualnie ok. 400 g kiełbasy (zwyczajna, lisiecka)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę przekrój, wytnij głąb, liście poszatkuj, włóż do garnka przesypując solą.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w słupki, dodaj do kapusty.
- Dodaj olej, ziele angielskie i liść laurowy oraz ew. nać pietruszki. Podlej wodą (do 1/3 wysokości) i duś ok. 10 minut.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ósemki i dodaj do kapusty, gotuj jeszcze 5-7 minut (przecier pomidorowy możesz dodać pod koniec gotowania).
- Gdy kapusta jest miękka, wymieszaj mąkę z odrobiną wody i śmietaną, dodaj do kapusty, wymieszaj i zagotuj. Przypraw pieprzem, na koniec dodaj posiekany koperek.
- To wersja wegetariańska. Do tak przyrządzonej kapusty możesz dodać pokrojoną w plastry lub w duże porcje kiełbasę, wszystko razem podgrzać i podawać na obiad z ziemniakami.