Marchew zapiekana w sosie chrzanowym: tak pysznej jarzynki na ciepło jeszcze nie jedliście

Marchew zapiekana w sosie chrzanowym: tak pysznej jarzynki na ciepło jeszcze nie jedliście
Autor: Shutterstock Marchew zapieczona w sosie chrzanowo-majonezowym i przybrana natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Marchew zapiekana w sosie chrzanowym to genialny patent pyszną jarzynkę. Koniecznie go wypróbujcie tej jesieni. Uwielbiam surówkę z marchewki z chrzanem, dlaczego więc nie spróbować zapiec marchew z sosem chrzanowym? To jest naprawdę pyszne!

Zobacz jak zrobić marchewkę zapiekaną w sosie chrzanowo-majonezowym:

SKŁADNIKI

  • 600 g obranej i grubo pokrojonej marchewki (lubię kroić po przekątnej)
  • 1/2 szklanki majonezu wegańskiego
  • 2 łyżki tartego chrzanu z kwaskiem cytrynowym
  • 1/4 łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu
  • natka pietruszki posiekana, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej misce wymieszaj majonez, chrzan, sól i pieprz. Odłóż na bok. (Tę mieszaninę można przygotować 1 do 2 dni wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce.)
  • Ugotuj pokrojoną marchewkę pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. (Skosztuj, aby mieć pewność - to najlepszy sposób na uniknięcie papkowatej marchwi.)
  • Odcedź marchewki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj mieszaninę majonezu i chrzanu, wymieszaj z marchewką, równomiernie rozprowadzając. 
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz bez przykrycia przez około 15 do 20 minut lub do podgrzania.  
  • Podaj posypane posiekaną natką pietruszki. 
Zupa-krem z marchewki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej