Marchew zapiekana w sosie chrzanowym: tak pysznej jarzynki na ciepło jeszcze nie jedliście
2021-01-18

łatwy
30 min
4
Marchew zapiekana w sosie chrzanowym to genialny patent pyszną jarzynkę. Koniecznie go wypróbujcie tej jesieni. Uwielbiam surówkę z marchewki z chrzanem, dlaczego więc nie spróbować zapiec marchew z sosem chrzanowym? To jest naprawdę pyszne!
Zobacz jak zrobić marchewkę zapiekaną w sosie chrzanowo-majonezowym:
SKŁADNIKI
- 600 g obranej i grubo pokrojonej marchewki (lubię kroić po przekątnej)
- 1/2 szklanki majonezu wegańskiego
- 2 łyżki tartego chrzanu z kwaskiem cytrynowym
- 1/4 łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu
- natka pietruszki posiekana, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej misce wymieszaj majonez, chrzan, sól i pieprz. Odłóż na bok. (Tę mieszaninę można przygotować 1 do 2 dni wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce.)
- Ugotuj pokrojoną marchewkę pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. (Skosztuj, aby mieć pewność - to najlepszy sposób na uniknięcie papkowatej marchwi.)
- Odcedź marchewki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj mieszaninę majonezu i chrzanu, wymieszaj z marchewką, równomiernie rozprowadzając.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz bez przykrycia przez około 15 do 20 minut lub do podgrzania.
- Podaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Zupa-krem z marchewki