Makaron z cukinii z zielonym pesto: błyskawiczne danie nie tylko dla wegetarian

Makaron z cukinii z zielonym pesto: błyskawiczne danie nie tylko dla wegetarian
Autor: Shutterstock Makaron z cukinii to danie pyszne i łatwe do przygotowania
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Makaron z cukinii z zielonym pesto to danie, które przyrządzisz dosłownie w kwadrans. Niskokaloryczne, zdrowe, pyszne i efektownie prezentujące się na talerzu - to jego zalety. Jedyne czego potrzebujesz to temperówka do warzyw, choć jeśli chcesz makaron wstążki - poradzisz sobie i obieraczką.

SKŁADNIKI

  • 4 młode cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • olej
  • 2 łyżki tahini
  • parmezan lub grana padano do posypania
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Trzy cukinie (baz obiarania) zetrzeć na tarce zwanej temperówką na makaron.
  • Jedną i kawałki pozostałe po temperowaniu zblanszować przez minutę w osolonym wrzątku.
  • Zblanszowaną cukinię, czosnek, bazylię i pastę tahini zblendować na pesto.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju - podsmażyć na nim króciutko makaron z cukinii.
  • Podawać na ciepło polane zielonym cukiniowym pesto i posypane serem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść cukinię

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej