Makaron z cukinii z zielonym pesto: błyskawiczne danie nie tylko dla wegetarian
2022-07-29
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Makaron z cukinii z zielonym pesto to danie, które przyrządzisz dosłownie w kwadrans. Niskokaloryczne, zdrowe, pyszne i efektownie prezentujące się na talerzu - to jego zalety. Jedyne czego potrzebujesz to temperówka do warzyw, choć jeśli chcesz makaron wstążki - poradzisz sobie i obieraczką.
SKŁADNIKI
- 4 młode cukinie
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- olej
- 2 łyżki tahini
- parmezan lub grana padano do posypania
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Trzy cukinie (baz obiarania) zetrzeć na tarce zwanej temperówką na makaron.
- Jedną i kawałki pozostałe po temperowaniu zblanszować przez minutę w osolonym wrzątku.
- Zblanszowaną cukinię, czosnek, bazylię i pastę tahini zblendować na pesto.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju - podsmażyć na nim króciutko makaron z cukinii.
- Podawać na ciepło polane zielonym cukiniowym pesto i posypane serem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść cukinię