Makaron tagliatelle z szałwią i palonym masłem. To danie kosztuje grosze, a zachwyca smakiem

Makaron tagliatelle z szałwią
Autor: Shutterstock Makaron tagliatelle z szałwią na palonym maśle zachwyca orzechowym smakiem
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masło palone, które karmelizując się, daje orzechowy posmak, cudownie łączy się z szałwią, równie orzechową po podsmażeniu. Do tego wystarczy dodać makaron (najlepiej tagliatelle, do którego doskonale przylgnie sos) – i powstaje prosty i tani posiłek, który zachwyca orzechowo-ziołowym posmakiem.

Masło palone zawdzięcza swój kolor i smak podgrzaniu go do temperatury 130–150°C – zachodzi wówczas tzw. reakcja Maillarda, w czasie której białka i węglowodany ulegają karmelizacji.

Z takim masłem świetnie komponuje się szałwia. Ma ona właściwości między innymi chłodzące, co sprawia, że makaron z jej dodatkiem będzie idealnym daniem na lato – pysznym, szybkim i do tego w miarę tanim. A raz kupioną szałwię w doniczce można wykorzystywać później nie tylko w sosach, lecz także w chłodzących lemoniadach.

SKŁADNIKI

  • makaron tagliatelle
  • 2 łyżki masła
  • garść listków szałwii lekarskiej
  • przyprawy: sól, pieprz
  • ser do oprószenia (parmezan, pecorino, bursztyn, czarna perła lub inny)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować makaron al dente. Zachować 2–3 łyżki wody z gotowania.
  • Na patelni podgrzać masło do temperatury 130–150°C. Utrzymać temperaturę, mieszając delikatnie, gdy zacznie się pienić. Gdy masło zyska orzechowy zapach i  zbrązowieje, a na dnie zacznie pojawiać się osad, to znak, że jest już upalone.
  • Na palone masło wrzucić porwane listki szałwii i obsmażyć je na małym ogniu – nie dłużej niż 1 minutę.
  • Do szałwii na maśle wrzucić makaron tagliatelle. Dodać 2–3 łyżki wody z gotowania makaronu. Poddusić jeszcze 2–3 minuty.
  •  Makaron z szałwią na talerzu posypać startym serem (doskonały będzie parmezan – możemy go zastąpić polskim bursztynem lub czarną perłą).
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej