Makaron tagliatelle z szałwią i palonym masłem. To danie kosztuje grosze, a zachwyca smakiem
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Masło palone, które karmelizując się, daje orzechowy posmak, cudownie łączy się z szałwią, równie orzechową po podsmażeniu. Do tego wystarczy dodać makaron (najlepiej tagliatelle, do którego doskonale przylgnie sos) – i powstaje prosty i tani posiłek, który zachwyca orzechowo-ziołowym posmakiem.
Masło palone zawdzięcza swój kolor i smak podgrzaniu go do temperatury 130–150°C – zachodzi wówczas tzw. reakcja Maillarda, w czasie której białka i węglowodany ulegają karmelizacji.
Z takim masłem świetnie komponuje się szałwia. Ma ona właściwości między innymi chłodzące, co sprawia, że makaron z jej dodatkiem będzie idealnym daniem na lato – pysznym, szybkim i do tego w miarę tanim. A raz kupioną szałwię w doniczce można wykorzystywać później nie tylko w sosach, lecz także w chłodzących lemoniadach.
SKŁADNIKI
- makaron tagliatelle
- 2 łyżki masła
- garść listków szałwii lekarskiej
- przyprawy: sól, pieprz
- ser do oprószenia (parmezan, pecorino, bursztyn, czarna perła lub inny)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować makaron al dente. Zachować 2–3 łyżki wody z gotowania.
- Na patelni podgrzać masło do temperatury 130–150°C. Utrzymać temperaturę, mieszając delikatnie, gdy zacznie się pienić. Gdy masło zyska orzechowy zapach i zbrązowieje, a na dnie zacznie pojawiać się osad, to znak, że jest już upalone.
- Na palone masło wrzucić porwane listki szałwii i obsmażyć je na małym ogniu – nie dłużej niż 1 minutę.
- Do szałwii na maśle wrzucić makaron tagliatelle. Dodać 2–3 łyżki wody z gotowania makaronu. Poddusić jeszcze 2–3 minuty.
- Makaron z szałwią na talerzu posypać startym serem (doskonały będzie parmezan – możemy go zastąpić polskim bursztynem lub czarną perłą).