Liście mangolda z czosnkiem i fetą - pomysł na szybkie ciepłe danie

2021-03-29
liscie-mangolda-z-czosnkiem-i-feta-pomysl-na-szybkie-cieple.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mangolda można podawać na ciepło - przyrządzonego podobnie jak szpinak
łatwy
15 min
4

Mangold to nic innego niż swojska boćwina, czyli burak liściowy. Zapomniany teraz tryumfalnie wraca na polskie stoły. Warto  go jeść, bo jest bardzo zdrowy, a jego przygotowanie do spożycia - nieskomplikowane. Podajemy przepis na danie z mangolda z czosnkiem i serem feta.

SKŁADNIKI

  • kilka liści mangolda
  • ser feta (np. kanapkowy, który znakomicie się rozgniata)
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • ewentualnie odrobina gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mangolda umyć i pokroić liście na 3-centymetrowe kawałeczki, a łodyżki na mniejsze części. Na patelni podgrzać oliwę i posiekany czosnek, dorzucić przygotowanego mangolda i chwilę blanszować, dodać rozgnieciony ser feta i śmietanę, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę. Podawać jako dodatek do makaronów lub jako samodzielne danie. Znakomicie smakuje z pieczona rybą.