Liście mangolda z czosnkiem i fetą - pomysł na szybkie ciepłe danie
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Mangold to nic innego niż swojska boćwina, czyli burak liściowy. Zapomniany teraz tryumfalnie wraca na polskie stoły. Warto go jeść, bo jest bardzo zdrowy, a jego przygotowanie do spożycia - nieskomplikowane. Podajemy przepis na danie z mangolda z czosnkiem i serem feta.
SKŁADNIKI
- kilka liści mangolda
- ser feta (np. kanapkowy, który znakomicie się rozgniata)
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- ewentualnie odrobina gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mangolda umyć i pokroić liście na 3-centymetrowe kawałeczki, a łodyżki na mniejsze części.
Na patelni podgrzać oliwę i posiekany czosnek, dorzucić przygotowanego mangolda i chwilę blanszować, dodać rozgnieciony ser feta i śmietanę, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Podawać jako dodatek do makaronów lub jako samodzielne danie. Znakomicie smakuje z pieczona rybą.