Lawasz po gruzińsku - z adżapsandali

2021-03-29
Marta Balko
lawasz-2-przepisy-na-dania-z-lawaszem.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kuchnia gruzińska to znane smaki w bardzo ciekawych zestawieniach
średni
60 min
4

Lawasz, czyli ormiański chlebek, popularny jest też w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie, na Krymie, niektórych rejonach Turcji, a także w Libanie i Syrii. Lawasz to pyszny dodatek do zup, gulaszów, dipów. Zawija się w niego kawałki mięsa, ser i warzywa. Możemy w niego zawinąć na przykład gruziński adżapsandali.

SKŁADNIKI

  • na lawasz: 2 szklanki mąki pszennej razowej, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki letniej wody
  • bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1/2 cukinii
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka posiekanej bazylii
  • opakowanie sera bałkańskiego lub fety
  • oliwa
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrobić ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego (w razie potrzeby można dodać wody). Odstawić na około 30 minut, potem podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na cieście pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Oczyszczone warzywa (bakłażan, cukinię i papryki) pokroić na spore kawałki. Położyć na blachę, skropić oliwą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 20 minut. Papryki powinny się zrumienić, natomiast bakłażan i cukinia powinny zmięknąć. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy w głębokiej patelni. Dodać podpieczone w piekarniku warzywa. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Pietruszkę, papryczkę chilli i bazylię drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dusić około 20 minut, posypać kurkumą i kolendrą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić placki, nałożyć kawałek sera bałkańskiego i złożyć na pół.
Marta Balko