Kuskus z warzywami - przepis na wegetariański lunch do pracy

2021-03-29
Delfina
Kuskus z warzywami - przepis na wegetariański lunch do pracy
Autor: Shutterstock Kuskus z warzywami to idealny pomysł na dania na lunch - w zależności od dodanych warzyw może mieć coraz to inny smak.
łatwy
25 min
4

Nie wiesz, co zabrać na obiad do pracy? Podajemy przepis na smaczny i szybki w przygotowaniu kuskus z warzywami. To idealne danie na lunch!

SKŁADNIKI

  • 150 g kaszy kuskus
  • 500 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w krążki
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie paski
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 400 g sera owczego, pokrojonego w kostkę,
  • 2-4 łyżki węgierskiej, pasty z papryki (wedle upodobań - łagodna lub pikantna)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalać kuskus bulionem i odstawić na 10 minut. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kostkę wegetariańską z małą ilością soli, która zastąpi wywar ze świeżych warzyw.
  • Na oleju dusić krążki cebuli, dodając pieczarki i paski cukinii, a następnie przyprawić solą i pieprzem.
  • Mieszamy warzywa z patelni z kuskusem, dodajemy pomidory, paprykę i ser owczy.
  • Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Nastawiamy piekarnik na 160 stopni i gdy osiągnie wymaganą temperaturę - wstawiamy danie na 2 półkę od dołu. Pieczemy 40-45 minut, aż danie stanie się złoto-brązowe.
  • Można zjeść je na zimno w pracy lub odgrzać w mikrofalówce.
Delfina