Kotlety z cukinii i ziemniaków - pyszne i tanie danie na obiad

Kotlety z cukinii i ziemniaków - pyszne i tanie danie na obiad
Autor: Shutterstock Kotlety z cukinii i ziemniaków - proste, niedrogie i łatwe do przygotowania, a przed wszystkim - pyszne!
łatwy
30 min
4

Kotlety z cukinii i ziemniaków to cudownie proste warzywne danie, które przygotujesz w maksymalnie pół godziny. Doskonale smakują prosto z patelni, ale pyszne są też wystudzone. Pokochają je nie tylko wegetarianie.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia, ok. 400 g
  • 1 spora cebula
  • 2 małe marchewki
  • 250 g ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szklanka bułki tartej
  • garść siekanego szczypiorku
  • płaska łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka ziół prowansalskich
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinia powinna ważyć ok 400 g po obraniu i usunięciu nasion - dotyczy to starszych owocników, zwanych też kabaczkami. Młodej cukinii można nie obierać i nie usuwać gniazda nasiennego.
  • Ziemniaki, cebulę i marchewki umyć i obrać. Ziemniaki, marchew i cukinię zetrzeć na tarce na grubych lub średnich oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać.
  • Starte i posiekane warzywa umieścić w misce. Dodać płaską łyżkę soli i wymieszać. Odstawić na 10 minut, by warzywa puściły sok.
  • Po tym czasie warzywa dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu i przełożyć do drugiej, większej miski.
  • Dołożyć drobno posiekany szczypiorek, dwa jajka, dwie płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, pół szklanki bułki tartej oraz resztę przypraw. Listę przypraw można modyfikować, dostosowując ją do swoich upodobań. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
  • Pozostałą bułkę tartą wsypać do głębokiego talerza. Łyżką nabierać porcję masy i formować z niej kotleciki. Dwukrotnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Kotlety smażyć na oleju, na  średnio rozgrzanej patelni, po 6-8 minut na stronę. Warzywa powinny mieć czas, by się dosmażyć. Kotlety nie mogą się przypalić, a ładnie zarumienić.
  • Kotlety z cukinii i ziemniaków smakują doskonale na ciepło i na zimno, pasuje do nich sos czosnkowy
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej