Kokosowe dhal z soczewicy: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Dal (lub dhal) to w języku hindi nazwa roślin strączkowych, określa się tak również potrawy z kuchni indyjskiej, których głównym składnikiem jest groch, fasola albo soczewica. Podajemy szybki i sprawdzony przepis na pyszne danie - kokosowe dhal z soczewicy.
Warzywa strączkowe, często niedoceniane, są idealnym składnikiem pożywnego posiłku, polecanego szczególnie dla tych, którzy w swojej diecie ograniczają białko pochodzenia zwierzęcego – rośliny strączkowe są bogate w proteiny i mikroelementy.
SKŁADNIKI
- 250 g czerwonej soczewicy
- 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 papryczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- kilka listków curry
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- sól
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę opłukać w zimnej wodzie i włożyć do garnka z grubym dnem, dodać mleko kokosowe, posiekane pomidory i posiekaną jedną cebulę. Dodać przyprawy: kurkumę, kmin, posiekane papryczki, szczyptę soli, i zalać 300 ml wody. Garnek przykryć, i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Drugą cebulę należy pokroić w talarki, i podsmażyć w kilku łyżkach oliwy. Kiedy cebula zmięknie, dodać zmielone ziarna kolendry i listki curry, wymieszać, i po chwili zdjąć z ognia. Tak przygotowaną cebulkę dodać do soczewicy, wymieszać, całej potrawie dodać soli do smaku.
- Podawać z brązowym ryżem albo grillowanym indyjskim chlebkiem naan.