Kokosowe dhal z soczewicy: przepis

2021-03-29
kokosowe-dhal-z-soczewicy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dhal to hinduska potrawa, której głównym składnikiem są warzywa strączkowe
łatwy
40 min
4

Dal (lub dhal) to w języku hindi nazwa roślin strączkowych, określa się tak również potrawy z kuchni indyjskiej, których głównym składnikiem jest groch, fasola albo soczewica. Podajemy szybki i sprawdzony przepis na pyszne danie - kokosowe dhal z soczewicy.

Warzywa strączkowe, często niedoceniane, są idealnym składnikiem pożywnego posiłku, polecanego szczególnie dla tych, którzy w swojej diecie ograniczają białko pochodzenia zwierzęcego – rośliny strączkowe są bogate w proteiny i mikroelementy.

SKŁADNIKI

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • kilka listków curry
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • sól
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę opłukać w zimnej wodzie i włożyć do garnka z grubym dnem, dodać mleko kokosowe, posiekane pomidory i posiekaną jedną cebulę. Dodać przyprawy: kurkumę, kmin, posiekane papryczki, szczyptę soli, i zalać 300 ml wody. Garnek przykryć, i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Drugą cebulę należy pokroić w talarki, i podsmażyć w kilku łyżkach oliwy. Kiedy cebula zmięknie, dodać zmielone ziarna kolendry i listki curry, wymieszać, i po chwili zdjąć z ognia. Tak przygotowaną cebulkę dodać do soczewicy, wymieszać, całej potrawie dodać soli do smaku.
  • Podawać z brązowym ryżem albo grillowanym indyjskim chlebkiem naan.