Kluski francuskie z grzybami: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Kluski francuskie są bardzo delikatne, dlatego tez doskonale smakują ze świeżymi grzybami. Sprawdź, jak je przygotować. Podajemy dobry przepis na rozpływające się w ustach kluseczki francuskie z grzybami.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg świeżych grzybów 4 jaja 5-6 dag masła 15 dag mąki' sól do smaku masło do smażenia natka pietruszki parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić żółtka od białek.
- Masło utrzeć z żółtkami, a z białek ubić pianę.
- Delikatnie połączyć obydwie masy z przesianą mąką. Posolić.
- Zagotować wodę.
- Kłaść łyżką podłużne kluski na wrząca wodę, zanurzając całą łyżkę w wodzie za każdym razem. Po wypłynięciu odcedzić i osączyć.
- Na patelni usmażyć drobno pokrojone grzyby na maśle.
- Dodać do nich kluseczki. Na koniec posypać natką i parmezanem.