Kasza jaglana z warzywami - przepis na znakomity bezmięsny wobiad
Bogata w minerały kasza jaglana z warzywami, to ciepły posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Doskonała jest również na zimno. Można ją zjeść w pracy czy szkole na lunch, smakować też będzie jako pożywna kolacja.
SKŁADNIKI
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 średniej cukinii
- 4 średnie marchewki
- pół szklanki groszku
- 1/2 łyżeczki chili
- pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzącą wodą. Przekładamy do garnka, nalewamy wody 1 cm powyżej kaszy, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 minut.
Po tym czasie mieszamy z łyżką masła, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby kasza napęczniała.
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
Młodą cukinie myjemy i kroimy w krążki ze skórką.
Groszek opłukujemy pod zimną wodą.
Warzywa gotujemy na parze do miękkości lub dusimy na patelni.
Kiedy będą gotowe (muszą być półtwarde) łączymy je z kaszą, doprawiamy papryką chili i pieprzem i przekładamy do miseczek.
Polewamy oliwą, dekorujemy natką pietruszki.