Kapusta z winem: przepis na ciekawe urozmaicenie świątecznego menu
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kapusta z winem ma piękny aromat i jest bardzo smaczna. Można ją podać zamiast bigosu jako smaczną potrawę świąteczną.
SKŁADNIKI
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 5 suszonych prawdziwków
- 15 suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę odcisnąć.
- Grzyby umyć, zalać szklanką wody i gotować przez godzinę.
- Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle, zalać winem.
- Gdy odparuje jedna trzecia wina, dodać kapustę, śliwki, wywar z grzybów i doprowadzić do zagotowania.
- Kapustę gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Pod koniec wrzucić pokrojone w paski grzyby i gotować jeszcze 20 min.