Kapusta z winem: przepis na ciekawe urozmaicenie świątecznego menu

2021-03-29
Magda Lewandowska
Kapusta z winem na Boże Narodzenie
Autor: Konrad Kalbarczyk Kapusta z winem - wykwintna potrawa na Boże Narodzenie.
łatwy
30 min
4

Kapusta z winem ma piękny aromat i jest bardzo smaczna. Można ją podać zamiast bigosu jako smaczną potrawę świąteczną. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 15 suszonych śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę odcisnąć.
  • Grzyby umyć, zalać szklanką wody i gotować przez godzinę.
  • Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle, zalać winem.
  • Gdy odparuje jedna trzecia wina, dodać kapustę, śliwki, wywar z grzybów i doprowadzić do zagotowania.
  • Kapustę gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Pod koniec wrzucić pokrojone w paski grzyby i gotować jeszcze 20 min.
Magda Lewandowska