Jak zrobić szparagi zapiekane po francusku?

2021-03-29
jak-zrobic-szparagi-zapiekane-po-francusku.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kuchnia francuska - zapiekanka ze szparagów.
łatwy
25 min
4

Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Ale żeby szparagi nie znudziły się, warto sięgnąć do nowych przepisów, a najlepiej z kuchni francuskiej. Wbrew pozorom dania wysublimowane w smaku nie są zbyt trudne do wykonania.

SKŁADNIKI

  • 75-80 dag szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • starty ser do posypania zapiekanki (ok. 5 dkg)
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie myjemy szparagi.
  • Trzeba odciąć twarde końcówki, białe szparagi są bardzie włókniste dlatego najlepiej je obrać (obieraczką do warzyw).
  • Tak przygotowane szparagi związujemy w pęczek i wkładamy do wrzącej i posolonej wody.
  • Gotujemy je około 15 minut.
  • Wyjmujemy z wody i dokładnie odsączamy (najlepiej na papierowym ręczniku).
  • Roztapiamy połowę masła w żaroodpornym naczyniu i układamy w nim szparagi.
  • Posypujemy tymiankiem i drobno posiekaną cebulą.
  • Na wierzchu układamy pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę.
  • Naczynie dokładnie przykrywamy folią aluminiową lub szczelną pokrywką i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 175 st.) na pół godziny.
  • Po tym czasie zdejmujemy folię lub przykrywkę, posypujemy szparagi żółtym serem i pozostałym masłem i zrumienioną bułką tartą.
  • Teraz trzeba całość krótko zapiec, najlepiej włączając na chwilę termoobieg lub podwyższając temperaturę pieczenia.
  • Po chwili zapiekane szparagi są gotowe.