Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie
2024-07-22
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zobacz, jak przygotować kurki w śmietanie, jedno z najsmaczniejszych dań w naszej letnio-jesiennej kuchni. Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów, a kurki są pyszne w każdej formie. Jednak klasyczny sos kurkowy jest prawdopodobnie najlepszym i najsmaczniejszym wyborem.
Z czym podawać kurki?
Sosy grzybowe i inne przepisy z grzybów są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy niewątpliwie należy do tych najsmaczniejszych. Kurki w śmietanie można podawać z mięsem, rybą, jako dodatek do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków czy makaronu, ale doskonale sprawdzi się również jako samodzielnie danie z grzybów.
Jak przyrządzić kurki w śmietanie?
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki należy dokładnie oczyścić, następnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i wysuszyć.
- Małe kurki zostawiamy w całości, większe kroimy na zgrabne kęsy.
- Gdy kurki są już gotowe, siekamy cebulę w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, a następnie wrzucamy na nią cebulę i czosnek, lekko solimy i mieszamy, aż się zeszkli.
- Dodajemy kurki – na początku puszczą dużo wody, którą trzeba odparować. W trakcie odparowywania należy kurki lekko popieprzyć.
- Gdy woda z grzybów odparuje, wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zredukuje swoją objętość o ok. 30%.
- Pod koniec doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?