Jadalne kwiaty. Jak zrobić smażone kwiaty cukinii?

2021-03-29
Jadalne kwiaty. Jak zrobić smażone kwiaty cukinii?
Autor: Shutterstock Smażone kwiaty  cukinii to danie nie tylko pyszne, ale też niezwykle efektowne, choć dość pracochłonne.
łatwy
25 min
4

Cukinia jest takim warzywem, którego kwiaty są równie dobre jak owoce. W krajach śródziemnomorskich tradycja przyrządzania z nich potraw jest długa, a sposobów wiele. W Polsce od kilku sezonów też można już kupić kwiaty cukinii. Warto ich spróbować. Podajemy przepis na smażone kwiaty cukinii.

SKŁADNIKI

  • 15-20 kwiatów
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 250 g twarożku ricotta
  • 5 filecików anchois
  • łyżka bazylii
  • łyżka oregano
  • łyżka tymianku
  • mielony pieprz
  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kwiatów usunąć słupki kwiatowe.
  • Wymieszać twarożek z posiekanymi anchois, ziołami i pieprzem. Nie solić, bo anchois są słone.
  • Kielichy napełnić farszem używając małej łyżeczki, delikatnie zacisnąć.
  • W misce wymieszać mikserem lub trzepaczką składniki ciasta.
  • Kwiaty zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złote. Wyjmować po kilkukrotnym obróceniu. Położyć na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z tłuszczu. Podawać na ciepło.