Jadalne kwiaty. Jak zrobić smażone kwiaty cukinii?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Cukinia jest takim warzywem, którego kwiaty są równie dobre jak owoce. W krajach śródziemnomorskich tradycja przyrządzania z nich potraw jest długa, a sposobów wiele. W Polsce od kilku sezonów też można już kupić kwiaty cukinii. Warto ich spróbować. Podajemy przepis na smażone kwiaty cukinii.
SKŁADNIKI
- 15-20 kwiatów
- olej do smażenia
- FARSZ:
- 250 g twarożku ricotta
- 5 filecików anchois
- łyżka bazylii
- łyżka oregano
- łyżka tymianku
- mielony pieprz
- CIASTO:
- 30 dag mąki
- szczypta soli
- szklanka mleka
- szklanka gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka
- mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kwiatów usunąć słupki kwiatowe.
- Wymieszać twarożek z posiekanymi anchois, ziołami i pieprzem. Nie solić, bo anchois są słone.
- Kielichy napełnić farszem używając małej łyżeczki, delikatnie zacisnąć.
- W misce wymieszać mikserem lub trzepaczką składniki ciasta.
- Kwiaty zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złote. Wyjmować po kilkukrotnym obróceniu. Położyć na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z tłuszczu. Podawać na ciepło.