Indyjskie ziemniaczki - prostota z orientalnym twistem!
2021-07-11
łatwy
15 min
4
Indyjskie ziemniaczki to nasze swojskie warzywo w nowej odsłonie. Neutralne w smaku ziemniaki zyskują na charakterze po dodaniu orientalnych przypraw.
SKŁADNIKI
- 400 g młodych ziemniaków
- 2 łyżeczki przyprawy Bombai Masala (lub innej ulubionej o hinduskim rodowodzie)
- 1 łyżeczka curry
- pół główki czosnku
- olej
- 1 cebula cukrowa
- sok z cytryny
- liście kolendry do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na równe kawałki. Przełożyć do miski, do której wcześniej wlać olej wymieszany z przyprawami.
- Starannie wymieszać ziemniaki z marynatą - warto to zrobić ręcznie, ale koniecznie należy do tego założyć rękawiczki, bo indyjskie przyprawy mocno barwią skórę i paznokcie. Przyprawy powinny przykryć ziemniaczki dość grubą warstwą.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ziemniaczki. Pomiędzy nimi rozłożyć nieobrane ząbki czosnku.
- Piec około 40 minut w temperaturze 180s topni, od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie cebulę poszatkować, zalać sokiem z cytryny i odstawić. Gdy ziemniaczki się upieką, sok z cebuli wylać i odsączoną cebulą posypać danie, udekorować liśćmi kolendry i podawać.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?