Indyjskie ziemniaczki - prostota z orientalnym twistem!

Indyjskie ziemniaczki - prostota z orientalnym twistem!
Autor: Shutterstock Swojskie ziemniaczki zmieniają się w oryginalne danie p[o dodaniu orientalnych przypraw
łatwy
15 min
4

Indyjskie ziemniaczki to nasze swojskie warzywo w nowej odsłonie. Neutralne w smaku ziemniaki zyskują na charakterze po dodaniu orientalnych przypraw.

SKŁADNIKI

  • 400 g młodych ziemniaków
  • 2 łyżeczki przyprawy Bombai Masala (lub innej ulubionej o hinduskim rodowodzie)
  • 1 łyżeczka curry
  • pół główki czosnku
  • olej
  • 1 cebula cukrowa
  • sok z cytryny
  • liście kolendry do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na równe kawałki. Przełożyć do miski, do której wcześniej wlać olej wymieszany z przyprawami.
  • Starannie wymieszać ziemniaki z marynatą - warto to zrobić ręcznie, ale koniecznie należy do tego założyć rękawiczki, bo indyjskie przyprawy mocno barwią skórę i paznokcie. Przyprawy powinny przykryć ziemniaczki dość grubą warstwą.
  • Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,  przełożyć na nią ziemniaczki. Pomiędzy nimi rozłożyć nieobrane ząbki czosnku.
  • Piec około 40 minut w temperaturze 180s topni, od czasu do czasu mieszając.
  • W tym czasie cebulę poszatkować, zalać sokiem z cytryny i odstawić. Gdy ziemniaczki się upieką, sok z cebuli wylać i odsączoną cebulą posypać danie, udekorować liśćmi kolendry i podawać.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej