Gulasz z soczewicy, dyni i kukurydzy, czyli rozgrzewający indyjski dahl
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepis na dahl z soczewicy z dynia i kukurydzą to pyszne danie jednogarnkowe na chłodniejsze dni. Popularny indyjski gulasz z soczewicy proponujemy z dużą ilością dyni. Kremowy dahl w tym wydaniu jest wyjątkowo puszysty, gęsty i pożywny. Goście będą zachwyceni!
SKŁADNIKI
- szklanka czerwonej soczewicy
- 500 g dyni pokrojonej w kostkę
- 400 g mleka kokosowego
- 400 g wody lub bulionu jarzynowego
- płaska łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- łyżka świeżo startego imbiru
- ząbek czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej cebulki
- płaska łyżeczka mielonej kolendry
- puszka kukurydzy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą, dobrze wypłukać. Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową bulionu lub wody, doprawić solą, kurkumą, chili i zagotować. Gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywą.
- Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć dynię i smażyć przez około 10 minut.
- Dodać drobno starty imbir, czosnek, cebulę i kolendrę. Wlać resztę mleka i bulionu lub wody i zagotować.
- Przełożyć do garnka z soczewicą i całość zagotować. Gotować razem przez 10 minut.
- Dodać kukurydzę i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilkę i gotowe!