Gulasz z czarnej fasoli i słodkich ziemniaków - ukoi ciało i duszę
2024-05-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gulasz z czarnej fasoli i słodkich ziemniaków to obłędnie pyszne jedzenie - nie tylko na pocieszenie. Sycące, kojące i tak smaczne! Gulasz fasolowo-batatowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zdrowy.
Dlaczego warto jeść dania z fasolą?
- Fasola jest doskonałym źródłem białka roślinnego i jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
- Pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, a także obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol.
- Fasola jest również bogata w błonnik, niezbędny mikroflorze naszych jelit.
- Wykazano również, że fasola może zapobiegać nowotworom, takim jak rak jelita grubego.
- Związki zawarte w fasoli mają przeciwzapalne.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju z awokado
- 1 szklanka czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę (około 1 średniej cebuli)
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 szklanki słodkich ziemniaków pokrojone w dużą kostkę (około 2 batatów)
- 2 puszki czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej (3 szklanki ugotowanych ziaren)
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- ½ łyżeczki chili mielonego
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
- ½ szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- 1 łyżka ostrego sosu paprykowego (lub do smaku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania wszystkich warzyw. Cebulę pokrój w kostkę, obierz i posiekaj czosnek. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój je w kostkę średniej wielkości.
- Do szerokiego rondla z grubym dnem dodaj olej z awokado, aby się rozgrzał.
- Gdy olej się rozgrzeje, dodaj cebulę i czosnek wraz z solą. Smaż przez około 5 do 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna być miękka i lekko przyrumieniona.
- Gdy cebula się gotuje, czarną fasolę odcedź i opłucz na durszlaku. Otwórz puszkę mleka kokosowego.
Odmierz przyprawy do małej miski. - Gdy cebula będzie gotowa, dodaj słodkie ziemniaki, fasolę i przyprawy. Wymieszaj, aby połączyć smaki. Gotuj przez około minutę, aby przyprawy zaczęły uwalniać swój aromat.
- Dodaj mleko kokosowe, bulion warzywny i ostry sos. Ostrość dania powinna być wyczuwalna na języku, ale nie palić w usta i podniebienie.
- Gotuj na wolnym ogniu. Przykryj i gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Ten gulasz podaj z gotowanym ryżem brązowym lub świeżym pieczywem na zakwasie.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?