Gulasz z czarnej fasoli i słodkich ziemniaków - ukoi ciało i duszę

Gulasz z czarnej fasoli i słodkich ziemniaków
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gulasz z czarnej fasoli i słodkich ziemniaków to obłędnie pyszne jedzenie - nie tylko na pocieszenie. Sycące, kojące i tak smaczne! Gulasz fasolowo-batatowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zdrowy.

Dlaczego warto jeść dania z fasolą?

  • Fasola jest doskonałym źródłem białka roślinnego i jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
  • Pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, a także obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol.
  • Fasola jest również bogata w błonnik, niezbędny mikroflorze naszych jelit.
  • Wykazano również, że fasola może zapobiegać nowotworom, takim jak rak jelita grubego.
  • Związki zawarte w fasoli mają przeciwzapalne.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 1 szklanka czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę (około 1 średniej cebuli)
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 szklanki słodkich ziemniaków pokrojone w dużą kostkę (około 2 batatów)
  • 2 puszki czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej (3 szklanki ugotowanych ziaren)
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • ½ łyżeczki chili mielonego
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • ½ szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
  • 1 łyżka ostrego sosu paprykowego (lub do smaku) 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania wszystkich warzyw. Cebulę pokrój w kostkę, obierz i posiekaj czosnek. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój je w kostkę średniej wielkości.
  • Do szerokiego rondla z grubym dnem dodaj olej z awokado, aby się rozgrzał.
  • Gdy olej się rozgrzeje, dodaj cebulę i czosnek wraz z solą. Smaż przez około 5 do 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna być miękka i lekko przyrumieniona.
  • Gdy cebula się gotuje, czarną fasolę odcedź i opłucz na durszlaku. Otwórz puszkę mleka kokosowego.
    Odmierz przyprawy do małej miski.
  • Gdy cebula będzie gotowa, dodaj słodkie ziemniaki, fasolę i przyprawy. Wymieszaj, aby połączyć smaki. Gotuj przez około minutę, aby przyprawy zaczęły uwalniać swój aromat.
  • Dodaj mleko kokosowe, bulion warzywny i ostry sos. Ostrość dania powinna być wyczuwalna na języku, ale nie palić w usta i podniebienie.
  • Gotuj na wolnym ogniu. Przykryj i gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Ten gulasz podaj z gotowanym ryżem brązowym lub świeżym pieczywem na zakwasie. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej