Grzyby w cieście naleśnikowym: przepis

2019-09-26
Grzyby w cieście naleśnikowym
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Świeże grzyby w cieście naleśnikowym to łatwe do przygotowania danie. Ale jednocześnie bardzo wykwintne, bo smak grzybów w delikatnym naleśnikowym cieście przygotowanym na śmietance staje się delikatniejszy. Polecamy to danie w sezonie grzybowym! Pamiętajcie jednak, że nie jest lekkostrawne.

Składniki

50 dag grzybów

olej do głębokiego smażenia

Ciasto naleśnikowe:

200 ml śmietanki 12 proc.

15 dag mąki

1 jajko

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby czyścimy, myjemy, obgotowujemy krótko we wrzątku i osączamy na sicie.

Z podanych składników przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

W głębokim naczyniu podgrzewamy olej.

Kapelusze grzybowe obtaczamy lekko w mące, a następnie na widelcu zanurzamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.

Smażymy z obu stron na rumiano, a gotowe wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Możemy na chwilę położyć je na papierowym ręczniku, by  odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska