Grzybki w sosie piwnym po góralsku: przepis konkursowy

Grzybki w sosie piwnym po góralsku, czyli zapiekane ziemniaczki faszerowane grzybkami i tatrzańskim oscypkiem, to jedno z dań wyróżnionych w konkursie na przepis z wykorzystaniem grzybów. Autorką przepisu na grzybki w sosie piwnym jest Małgorzata Heise, która zdobyła jedną z trzech nagród pocieszenia. Konkurs odbył się we wrześniu 2017 r.
Autorka tak prezentowała swój przepis: „Tegoroczny początek jesieni nie sprzyjał grzybobraniu, przynajmniej w województwie kujawsko-pomorskim, dlatego też do wykonania niżej opisanego dania posłużyłam się zapasem suszonych podgrzybków i kozaków z zeszłorocznych zbiorów. Z kolei oscypek wykorzystany w daniu to moja kulinarna pamiątka z tegorocznych wojaży tatrzańskimi szlakami”.
Konkursowemu jury spodobała się prostota i wdzięk przepisu na grzybki w sosie piwnym oraz świetne wykorzystanie polskich produktów regionalnych.
SKŁADNIKI
- 2 ziemniaki większych rozmiarów
- szklanka suszonych grzybków
- mały oscypek
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/3 szklanki natki pietruszki
- pół kostki rosołowej
- 1 płaska łyżka suszonej bazylii
- sól i pieprz
- olej
- 1 szklanka jasnego piwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wybieramy dwa ziemniaki odmiany wodnistej (kat.1) większych rozmiarów (tutaj ziemniaczki podałam w mundurkach, ale można je również wcześniej obrać – zależnie od preferencji). Płuczemy je, a następnie ścinamy górne części ziemniaków, odkładamy na bok odcięte „pokrywki” i wydrążamy środki. Gotujemy je przez kwadrans (łącznie z „pokrywkami”). Tak podgotowane ziemniaczki smarujemy wewnątrz odrobiną oleju zmieszanego z niewielką ilością suszonej bazylii.
- Pora przygotować farsz i sos. Suszone grzybki namaczamy w wodzie kilka godzin, następnie gotujemy pół godziny. W trakcie gotowania kroimy cebulkę, szatkujemy natkę pietruszki oraz ścieramy na grubych oczkach tarki oscypka (niewielką ilość startego oscypka odkładamy, aby później posypać nim ziemniaczka przed włożeniem do piekarnika).
- Na rozgrzaną olejem patelnię wrzucamy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej ugotowane już grzybki i pół kostki rosołowej. Wszystko ponownie mieszamy i podsmażamy około 5 do 10 minut. Następnie całość przekładamy do miski i dorzucamy oscypka oraz natkę pietruszki – mieszamy.
- Do tłuszczyku, który pozostał na patelni dolewamy szklankę piwa. Częściowo odparowujemy, dodajemy łyżeczkę masła, sól i pieprz. W razie potrzeby zagęszczamy lekko śmietanką. Sos gotowy
- Ostateczne wykonanie: nakładamy farsz do wydrążonych ziemniaczków, posypujemy wierzch oscypkiem, a na wierzch nakładamy nasze ziemniaczane odcięte wcześniej „przykrywki”. Ziemniaczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu termoobiegu pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170°C.
- Po wyjęciu ziemniaczków z piekarnika polewamy je przygotowanym wcześniej sosem.
- Danie bardzo dobrze smakuje popijane zsiadłym mlekiem (szczególnie naturalnym – rozkosz dla podniebienia). Smacznego!