Grzybki w sosie piwnym po góralsku: przepis konkursowy

2021-03-29
Grzybki w sosie piwnym po góralsku: przepis konkursowy
Autor: autor przepisu konkursowego Grzybki w sosie piwnym po góralsku autorstwa Małgorzaty Heise.
łatwy
60 min
4

Grzybki w sosie piwnym po góralsku, czyli zapiekane ziemniaczki faszerowane grzybkami i tatrzańskim oscypkiem, to jedno z dań wyróżnionych konkursie na przepis z wykorzystaniem grzybów. Autorką przepisu na grzybki w sosie piwnym jest Małgorzata Heise, która zdobyła jedną z trzech nagród pocieszenia. Konkurs odbył się we wrześniu 2017 r.

Autorka tak prezentowała swój przepis: „Tegoroczny początek jesieni nie sprzyjał grzybobraniu, przynajmniej w województwie kujawsko-pomorskim, dlatego też do wykonania niżej opisanego dania posłużyłam się zapasem suszonych podgrzybków i kozaków z zeszłorocznych zbiorów. Z kolei oscypek wykorzystany w daniu to moja kulinarna pamiątka z tegorocznych wojaży tatrzańskimi szlakami”.  

Konkursowemu jury spodobała się prostota i wdzięk przepisu na grzybki w sosie piwnym oraz świetne wykorzystanie polskich produktów regionalnych. 

SKŁADNIKI

  • 2 ziemniaki większych rozmiarów
  • szklanka suszonych grzybków
  • mały oscypek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/3 szklanki natki pietruszki
  • pół kostki rosołowej
  • 1 płaska łyżka suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • olej
  • 1 szklanka jasnego piwa
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wybieramy dwa ziemniaki odmiany wodnistej (kat.1) większych rozmiarów (tutaj ziemniaczki podałam w mundurkach, ale można je również wcześniej obrać – zależnie od preferencji). Płuczemy je, a następnie ścinamy górne części ziemniaków, odkładamy na bok odcięte „pokrywki” i wydrążamy środki. Gotujemy je przez kwadrans (łącznie z „pokrywkami”). Tak podgotowane ziemniaczki smarujemy wewnątrz odrobiną oleju zmieszanego z niewielką ilością suszonej bazylii.
  • Pora przygotować farsz i sos. Suszone grzybki namaczamy w wodzie kilka godzin, następnie gotujemy pół godziny. W trakcie gotowania kroimy cebulkę, szatkujemy natkę pietruszki oraz ścieramy na grubych oczkach tarki oscypka (niewielką ilość startego oscypka odkładamy, aby później posypać nim ziemniaczka przed włożeniem do piekarnika).
  • Na rozgrzaną olejem patelnię wrzucamy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej ugotowane już grzybki i pół kostki rosołowej. Wszystko ponownie mieszamy i podsmażamy około 5 do 10 minut. Następnie całość przekładamy do miski i dorzucamy oscypka oraz natkę pietruszki – mieszamy.
  • Do tłuszczyku, który pozostał na patelni dolewamy szklankę piwa. Częściowo odparowujemy, dodajemy łyżeczkę masła, sól i pieprz. W razie potrzeby zagęszczamy lekko śmietanką. Sos gotowy
  • Ostateczne wykonanie: nakładamy farsz do wydrążonych ziemniaczków, posypujemy wierzch oscypkiem, a na wierzch nakładamy nasze ziemniaczane odcięte wcześniej „przykrywki”. Ziemniaczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu termoobiegu pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170°C.
  • Po wyjęciu ziemniaczków z piekarnika polewamy je przygotowanym wcześniej sosem.
  • Danie bardzo dobrze smakuje popijane zsiadłym mlekiem (szczególnie naturalnym – rozkosz dla podniebienia). Smacznego!
Redakcja
więcej