Gnocchi santa lucia: przepis na obiad z kuchni włoskiej
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Gnocchi santa lucia - przepis z kuchni włoskiej idealny na pyszny obiad. Jak je przygotować? To jest prostsze niż przypuszczasz!
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków gotujących się na sypko
- 2 żółtka
- 150 g mąki
- pestki nasion pinii
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 2 małe opakowania mozzarelli w kulkach po 125 g
- 1 pęczek bazylii
- sól
- pieprz świeżo zmielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach.
- Obierz i jeszcze gorące, przeciśnij przez praskę i ostudzić.
- Dodaj żółtka, trochę soli, mąki, tyle aby wyrobić ścisłe i sprężyste ciasto.
- Ciasto podziel na małe porcje, pokrój na 2-3 cm kawałki, posyp odrobiną mąki.
- Wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj 3-5 minut na słabym ogniu.
- Następnie gnocchi odcedź i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Na patelni zarumień nasiona pinii bez użycia tłuszczu i odstaw na bok.
- Pomidory umyj.
- Mozzarellę odcedź.
- Liście bazylii umyj i osusz.
- Pomidory dodaj do gnocchi, krótko razem podduś i dodaj kulki mozzarelli.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Potrawę podaj posypaną listkami bazylii i nasionami pinii.