Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
2023-05-08
łatwy
45 min
4
Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym polecamy na obiad. Ale także na kolację lub po prostu jako przekąskę. Najlepiej je przygotować z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Można to sprytnie zaplanować. Podane z aromatycznym sosem pieczarkowym zamieniają się w poemat smaku.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Kotlety:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub więcej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- bułka tarta
- olej do smażenia
- Sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 200 ml śmietany 30% tł.
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować z odrobiną soli, utłuc lub przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
- Ziemniaki podzielić na 4 części, 1 część ziemniaków wyjąć i odłożyć, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Chodzi o zastąpienie 1 części puree ziemniaczanego krochmalem.
- Dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mąkę pszenną i jajko. Przyprawić gałką muszkatołową.
- Wszystko razem wymieszać na jednorodną masę.
- Z masy formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
- Pora na sos. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w piórka.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki i smażyć, aż stracą na objętości, a sok, który puściły odpruje.
- Wlewamy śmietanę oraz 1 szklankę wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy 10 minut, aby sos się zagęścił.
- Kotlety podajemy z sosem pieczarkowym.