Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

2023-05-08
Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Autor: Shutterstock Pożywne danie z prostych składników: ziemniaków i pieczarek
łatwy
45 min
4

Genialne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym polecamy na obiad. Ale także na kolację lub po prostu jako przekąskę. Najlepiej je przygotować z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Można to sprytnie zaplanować. Podane z aromatycznym sosem pieczarkowym zamieniają się w poemat smaku. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Kotlety:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub więcej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Sos pieczarkowy:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 200 ml śmietany 30% tł.
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować z odrobiną soli, utłuc lub przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
  • Ziemniaki podzielić na 4 części, 1 część ziemniaków wyjąć i odłożyć, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Chodzi o zastąpienie 1 części puree ziemniaczanego krochmalem.
  • Dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mąkę pszenną i jajko. Przyprawić gałką muszkatołową.
  • Wszystko razem wymieszać na jednorodną masę.
  • Z masy formować okrągłe lekko spłaszczone kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
  • Pora na sos. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w piórka.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki i smażyć, aż stracą na objętości, a sok, który puściły odpruje.
  • Wlewamy śmietanę oraz 1 szklankę wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy 10 minut, aby sos się zagęścił.
  • Kotlety podajemy z sosem pieczarkowym.