Fettuccine z suszonymi pomidorami [przepis]
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Makaron fettuccine, czyli szerokie wstążki, to jeden z najpopularniejszych rodzajów pasty. Najbardziej znanym daniem z tym rodzajem makaronu jest fettuccine Alfredo. Ale fettuccine można podawać na 1000 różnych sposobów - my proponujemy przepis z suszonymi pomidorami!
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu fettuccine
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietany
- 70 g sera gorgonzola
- 1 pęczek natki
- 100 g suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g rukoli
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni roztop masło, a kiedy się spieni, dodaj czosnek i podsmaż go przez minutę. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo zgorzknieje. Następnie dodaj pokrojone w plasterki suszone pomidory. Smaż przez około minutę, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę (zahartuj ją odrobiną wody z gotowania makaronu, by nie zwarzyła się na patelni) i dodaj pokruszony ser, wszystko pomieszaj i postaw patelnię na palniku. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku. Gotujemy makaron, odcedzamy i zostawiamy trochę wody. Mieszamy sos z makaronem i jeśli jest zbyt gęsty - odrobiną wody. Przed podaniem posypujemy rukolą.