Falafel - przepis na danie z ciecierzycy
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Falafel to smażone kulki z mocno przyprawionej ciecierzycy. Mimo iż to danie fast food, jest bardzo zdrowe, a w połączeniu z warzywami i sosami idealnie nadaje się na obiad.
Z czym podawać falafel?
Najlepiej jest podawać falafel na talerzu ze świeżymi warzywami, sosami i chlebkiem pita.
Przykładowe sosy:
SKŁADNIKI
- 500 g ziaren cieciorki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna cieciorki wypłucz, zalej zimną wodą i zostaw na noc.
- Gotuj w osolonej wodzie 15 minut (nie może być rozgotowana).
- Cebulę posiekaj, czosnek wyciśnij przez wyciskarkę. Dodaj odcedzoną cieciorkę, kmin, kolendrę i natkę. Całość zmiksuj w blenderze.
- Na koniec przypraw solą i pieprzem.
- Z masy uformuj niewielkie kulki, smaż na ciemnobrązowy kolor w głębokim tłuszczu.