Falafel - przepis na danie z ciecierzycy

2021-03-29
Magdalena Dziadosz
przepis_na_danie_z_ciecierzycy.jpg
Autor: Shutterstock Falafel zwykle podawany jest w barach z kebabem, zawinięty razem z kapustą w chlebek pita.
łatwy
15 min
4

Falafel to smażone kulki z mocno przyprawionej ciecierzycy. Mimo iż to danie fast food, jest bardzo zdrowe, a w połączeniu z warzywami i sosami idealnie nadaje się na obiad.

Z czym podawać falafel?

Najlepiej jest podawać falafel na talerzu ze świeżymi warzywami, sosami i chlebkiem pita.

Przykładowe sosy:

SKŁADNIKI

  • 500 g ziaren cieciorki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna cieciorki wypłucz, zalej zimną wodą i zostaw na noc.
  • Gotuj w osolonej wodzie 15 minut (nie może być rozgotowana).
  • Cebulę posiekaj, czosnek wyciśnij przez wyciskarkę. Dodaj odcedzoną cieciorkę, kmin, kolendrę i natkę. Całość zmiksuj w blenderze.
  • Na koniec przypraw solą i pieprzem.
  • Z masy uformuj niewielkie kulki, smaż na ciemnobrązowy kolor w głębokim tłuszczu.
Magdalena Dziadosz